Кой се страхува от реалния избор на хората?

Снимка: Infomreja.bg, архив

Защо партиите, представени в парламента, решиха, че гласоподавателите нямат право на личен избор, предлагайки промени, които в своята същност игнорират силата на преференциалния вот?

Това питат в своя позиция депутатите от ВМРО – Българско национално движение по повод подкрепеното решение от почти всички парламентарно представени партии да отпадне мажоритарният вот при гласуването.

"За нас това е отнемане правото на личен избор на хората. Със своето решение Комисията по правни въпроси в парламента поставя позиционирането на депутатите, направено от хората с преференциите, практически невъзможно. Това е пълен абсурд!

Образно казано. Ако един кандидат може да изпревари друг, то няма значение дали 2 или 3 хиляди човека от населеното място са го избрали с преференции пред останалите от листата. Значение ще имат други критерии, които обезсмислят техния глас".

Това написа късно снощи заместник-председателят на ВМРО – БНД и на ПГ на „Обединени патриоти“ Искрен Веселинов в своя профил във Фейсбук.

Ето и пълния текст на съобщението:

Буквално преди минути от новините разбрах, че Правната комисия в НС е приела предложението на ДПС, с което на практика се отменя преференциалното гласуване. За да пренаредиш листата трябва да спечелиш гласове, колкото тежи един мандат - т.е. за евродепутат, например, това са 150 000 гласа. Така се ликвидира и последната възможност за мажоритарен избор. Представете си в град като Разград, където дори БСП взема едва 9000 гласа, някой трябва да получи 11000, за да пренареди листата. И не ми е чудно, че НФСБ, с които отдавна имаме спор по въпроса, или Воля, които са фирмено-фамилна структура, не искат да им бърка някой играта, са подкрепили това - чудя се на ГЕРБ! Нали те искаха чист мажоритарен вот?!

Патриотите от ВМРО твърдо ще защитим в пленарната зала преференциалния избор! В политиката трябва да влизат личности, а не послушковци - само така ще вдигнем доверието към институциите!

"В България  няма напълно мажоритарна избирателна система. И това е факт, поради много сериозни натрупвания, свързани с манипулациите на вота през годините, за които ние от ВМРО сме сигнализирали и съответните органи. Беше приет един доста добре сработил с времето вариант, при който изборът е пропорционален и в същото време избирателят има право на свой фаворит от партийната листа.

Вчера, обаче, станахме свидетели на поредното посегателство над правото на хората да избират личности. Почти всички партии се обединиха около това преференциите да отпаднат. Тъжно, но факт! България се връща във времената, даже от преди зората на демокрацията, когато един човек/листа се избираха с 99.99%.

Какво да кажем повече?

Ние от ВМРО показахме, че участието ни във властта е само и единствено заради хората. И сега отново ще отстояваме докрай и тяхното право да имат свой избрани личности в институциите, независимо от решенията, които днес ще бъдат взети в Народното събрание.

Ние от ВМРО сме против купения и корпоративния вот и купените цигански гласове.

Ние от ВМРО сме за информирания и свободен избор на българските граждани! За образования избор, който предпоставя и личното мнение за представителността, извън листата на партията. Това трябва да е водещо при гласуването.

Ето защо питаме: Кой и защо се изплаши от информирания и разумен избор на българите?"

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK