Само три партии в парламента, ако изборите бяха днес

Снимка: НС

Ако парламентарните избори бяха днес, то със сигурност в парламента щяха да влязат три партии. Бариерата от 4% биха преминали ГЕРБ, БСП и ДПС.

Това показват резултатите от национално представително изследване на „Екзакта”, проведено от 10 до 17 декември сред 1000 души, пише Manager.bg.

23,5% от българите ще гласуват за ГЕРБ, а 20,8% ще подкрепят БСП. Електоралното влияние на ДПС възлиза на 5,1%.

Обединени патриоти са четвърти с 3,8%. Демократична България би получила 2,5 на сто от вота на избирателите, а "Воля" - един процент. АБВ и РБ биха получили по 1%. За други партии биха гласували около 7 на сто, а 34,3 процента заявяват, че изобщо няма да гласуват.

Според 45 на сто от българите на страната не са нужни предсрочни парламентарни избори, а 36 на сто са на противоположното мнение. В сравнение с октомври т.г., с 5 на сто намаляват хората, които не искат предсрочни избори и също с толкова нарастват желаещите предсрочен вот.

За предсрочни парламентарни избори се обявяват по-често мъже, хора на възраст над 60 години, респонденти с нисък стандарт на живот и 72 процента от избирателите на БСП.

Против предсрочен вот са най-често респонденти на възраст между 30 и 50 години, образовани и заможни хора, както и жители на градовете на страната извън столицата.

В София общественото мнение е разделено: 35 на сто от столичани са "за" предсрочни избори, а 37 на сто са "против".

Мнозинството от избирателите на ГЕРБ и на ОП са на мнение, че кабинетът трябва да изкара пълния си мандат. Сред привържениците на ДПС също имат превес преценките, че не са нужни предсрочни избори.

42 на сто от българите посочват, че имат по-скоро оптимистични очаквания за бъдещето на България, а очакванията на 45 процента са по-скоро песимистични. В средата на декември 45 на сто заявяват, че се чувстват оптимисти за собственото си бъдеще, а песимистите възлизат на 40 процента.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK