ОП – Кюстендил, е предала на съд обвиняем за държане и отглеждане на марихуана

Снимка: МВР

Случаят е от 11-и октомври 2018 г. в село Джерман

Окръжна прокуратура – Кюстендил, е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Б.Й. за извършено от него престъпление по чл. 354а, ал. 2, вр. ал. 1 от НК и по чл. 354в, ал. 1 от НК.

Обвиняемият Й. живее в с. Джерман, община Дупница.

В РУ на МВР - Дупница, по оперативен път била получена информация, че в местността „Среден рид“, над вилна зона „Липите“ в района на селото, както и в новопостроената си къща на три етажа и около нея, мъжът незаконно отглежда и държи с цел разпространение високорискови наркотични вещества.

На 11.10.2018 г. сформираната оперативна група предприела мерки за проверка на информацията. В гориста, разчистена от дървета, стръмна и трудно проходима местност била установена нива, оградена с мрежа. В непосредствена близост до нея имало приспособление за изсушаване на наркотичните вещества – навес. Под него имало чували с набрани растения.

В момента, когато полицейските служители наближили въпросното място, Б.Й. поливал стръковете с маркуч. Той не се подчинил на разпореждане на органа на реда, а побягнал и успял да се укрие.

По-късно същия ден било извършено претърсване и изземване в паркирания наблизо лек автомобил на обвиняемия. В него бил намерен чувал с жълто-зелена листна маса. Наред с това било извършено претърсване и изземване в къща и дворно място към нея в с. Джерман, обитавана от Й.

В приземния етаж били намерени монтирани кухненски шкафове. Те били изцяло облицовани от вътрешната страна с алуминиево фолио и бил монтиран и въздухопровод, представляващ гъвкава тръба. Разследващите открили и чували с торфен субстрат и почвена смес.

В таванското помещение на новопостроената къща на три етажа били намерени дървени рамки, обковани с мрежа против комари. Върху тях била разстлана за сушене жълто-зелена листна маса. Същата била открита и в множество различни чували.

На следващия ден бил извършен оглед в местността, разположена в непосредствена близост до имота на обвиняемия, където били намерени торби с листна маса. Освен това наоколо били открити няколко тайника, представляващи вкопани хоризонтално в скалата ПВЦ тръби, затворени с пластмасови тапи. В тях също имало полиетиленови пликове с листна маса. Наблизо бил открит и кашон със саксии, пластмасови чаши и касетки със засадени в тях растения с различна големина.

Всички извършени полеви наркотестове установили, че откритата листна маса реагира на наркотичното вещество канабис.

В хода на досъдебното производство са били извършени физико-химични и ботанически експертизи. В тях е описан механизма на производство на разсада за наркотика. Посочено е още, че от събраните веществени доказателства може да се направи обоснован извод за наличие на завършен цикъл за производство на канабис, извършван от обвиняемия.

Предстои наказателното производство срещу Б.Й. да продължи в съда.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK