Учредиха литературно обединение в Кюстендил от поети и писатели

Снимки: Infomreja.bg

По предложение на поета Методи Джонев в Кюстендил бе учредено сдружение от поети и писатели с цел развиване на литературния и културен живот в града. Бяха поканени всички автори от поетично – литературния клуб „Веса Паспалеева“.

По предложение на Иван Андонов – председател на НЧ „Братство 1869“ и Методи Джонев бе обсъдено създаване на устойчива, системна и свободна литературна общност, както и да се извършва конкретна и практическа работа по дадени стихотворения, цикли и ръкописи с идеята издаване на нови книги, които да бъдат редактирани и рецензирани от по зрелите автори.

Предложенията касаят млади творци по отношение на издаване на първи техни книги и добрата им изява. Предвижда се да се извършват вътрешни литературни четения и обсъждания, четения пред публика и вземане на участие в трансгранични проекти с помощта на читалище „Братство 1869“. Замислят се и вътрешни проекти като „Да залесим гората със стихове“, ще се извършват поетични излети в природата, четения в в горите, закичване на любими дървета със стихове. С помощта на читалището ще се извършват и творчески посещения до Мелник, Рилски манастир и други исторически обекти.

Ще се канят за изява български писатели и творци от страната, разменните гостувания с тях също са заложени, както и с автори от Македония и Сърбия.

Преди учредителната сбирка, Радосвета Златева подари на библиотека „Автограф“ към читалище „Братство 1869“ два поетични сборника на Съюза на независимите български писатели, като в единия от сборниците са представени 512 автори от страната, във вторият юбилеен сборник участват 458 автори.

 

 

КОМЕНТАРИ

Желязков19:12 - 15.12.2017
Като е системна, как ще е свободна?
Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK