Интернетът и новите технологии са използвани за набирането на жертви на трафик

Снимка: Infomreja.bg

COVID-19 влошава ситуацията

Според Парламента използването на сексуални услуги от жертви на трафик трябва да бъдe криминализиранo, необходими са по-сериозни мерки за справяне с разпространението му.

В доклад, приет с 571 гласа „за“ , 61 „против“ и 59 „въздържал се“, Парламентът дава оценка на Директивата на ЕС за борба с трафика на хора от 2011 г. и призовава за по-строги мерки срещу всички форми на трафик, с фокус върху защитата на жените, децата и мигрантите. Евродепутатите изразяват съжаление във връзка с липсата на сравними и подробни данни за мащаба на трафика в целия ЕС и настояват за засилване на сътрудничеството между държавите членки за борба с престъпленията, които са често транснационални.

Сексуалната експлоатация продължава да бъде най-разпространената и докладвана форма на трафик на хора в ЕС, като засяга предимно жени и момичета, и се извършва предимно от мъже. Докладът призовава Комисията да измени Директивата за борба с трафика на хора, за да се гарантира, че държавите членки изрично криминализират „съзнателното използване“ на услуги, предоставяни от жертви на трафик.

Лицата, търсещи убежище, бежанците и мигрантите, особено жените и непридружените малолетни и непълнолетни лица, са особено уязвими на трафик, предупреждават членовете на ЕП. Те подчертават много малкия брой регистрирани жертви в процедурите за международна закрила и призовават държавите членки да гарантират, че процедурите за борба с трафика на хора и за предоставяне на убежище са взаимосвързани. Парламентът отправя критики, че специалните нужди на жертвите като ЛГБТИ лица, хора с увреждания и хора от расиализирани групи, включително ромите, често се пренебрегват.

Интернет, социалните медии и новите технологии се използват за набиране и привличане на потенциални жертви на трафик, включително деца. В тази връзка, евродепутатите призовават Комисията и държавите членки да разгледат въпроса за използването на онлайн технологии както за разпространението, така и за предотвратяването на трафика.

Освен това Парламентът:

Подчертава, че почти една четвърт от жертвите са деца и призовава държавите членки да разработят конкретни мерки за тяхната защита и подкрепа;

Отбелязва, че експлоатацията на жертвите на трафик може да приеме различни форми, като например трудова експлоатация, принудителна просия, принудителни и фиктивни бракове, принудителна престъпност, както и продажба на бебета, отстраняване на органи и незаконно осиновяване;

Предупреждава, че положението на жертвите на трафик се е влошило от началото на кризата от COVID-19 и посочва увеличения брой онлайн реклами, показващи жертви на трафик и търсенето на детска порнография.

Съдокладчикът Хуан Фернандо Лопес Агилар (C&Д, Испания) коментира: „Това престъпление се е увеличило в резултат на кризата с COVID-19 и все повече онлайн инструменти се използват за примамване на хора. Призоваваме Комисията да преразгледа Директивата за борба с трафика на хора, така че всички държави членки изрично да криминализират използването на услуги, предоставяни от жертви на трафик. Трябва да подкрепяме и помагаме на жертвите и да прекратим културата на безнаказаност, свързана с това транснационално престъпление.“

„Трафикът на хора нарушава правото на живот, физическата и психическата неприкосновеност, сексуалната свобода и човешкото достойнство. Той дехуманизира хората и ги превръща в предмети за продажба. Насочен е предимно към жени и момичета с цел сексуална експлоатация, които са обект на трафик от страна на мъже. Обезпокоителното нарастване на трафика на деца засяга по-специално недокументираните мигранти. Призоваваме Комисията да преразгледа Директивата за борба с трафика на хора, така че държавите членки изрично да криминализират използването на услуги, предоставяни от жертви на трафик“, заяви съдокладчикът Мария Сорая Родригес Рамос (Renew, Испания).

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK