Агенцията за закрила на детето проверява ученичката от Горно Драглище

Снимка: Фейсбук

Задействан е Координационният механизъм за предотвратяване на училищния тормоз

Ученичка със слаби оценки, нестарателна, с арогантно поведение и множество забележки.

Това е част от характеристиката на седмокласничката, която е потърпевша в клипа, станал сензация в мрежата за няколко часа.

Както ИНФОМРЕЖА съобщи, инцидентът е станал преди около месец в Основното училище „Неофит Рилски“ в разложкото село Горно Драглище. От кадрите е видно как класният ръководител на ученичката посяга на детето, стоящо на чина си. До класната – Райка Калоянова, която е и учител по БЕЛ, стои нейна колежка, имала час преди това. Госпожата извикала класната, защото ученичката е била съучастник в поредното счупване на врата на стаята.

Госпожа Калоянова обясни пред камерата на „Нова телевизия“, не е ударила детето, а е разрошила косата му. Майката на момичето пък заяви, че всяко дете на 12 години е „лошо“, но не е това начинът за възпитание.

По думи на майката, момичето било крайно стресирано.

Под стрес след изтеклите кадри във „Фейсбук, качени от неизвестен профил и мигновено разпространени, е и г-жа Калоянова, която днес сутринта заедно с колежката си дадоха обяснения пред директора на училището.

Цял ден днес в школото проверка се извършва и от двама експерти от РИО-Благоевград.

Очаква се те да изготвят доклад утре, а тогава да бъде оповестено и решението на директора – който фактически е работодател, дали г-жа Калоянова да бъде предупредена или отстранена, като крайна мярка.

„До момента от началото на учебната година, като и миналата, е имало проблеми с ученичката, които обаче не са документирани“, заяви за ИНФОМРЕЖА началникът на РИО – Ивайло Златанов.

Още снощи той е разговарял с директора Бойчо Пунчев, с когото обсъдили първите стъпки за разплитане на неприятния случай.

Няма документална следа, но въпреки това ДАЗД се е самосезирала по случая. Проверка от Агенцията за закрила на детето ще бъде извършена днес.

Според местни, проблем на етическа основа в школото не имало, въпреки засиленото присъствие на деца от ромски произход.

Налагало се обаче превантивно учители да посещават квартала в селото и да молят и обясняват на деца и родители необходимостта от посещение на училище. Това възбудило агресия у някои семейства.

„Ще окажем методическа помощ за противодействие на насилието в училище. Задействан е Координационният механизъм за предотвратяване на училищния тормоз на общинско ниво“, обясни Златанов.

Резултати от всички проверки се очакват да излязат до няколко дни.

 

КОМЕНТАРИ

Dj18:47 - 16.11.2020
ДЕЦАТА НА ЧАЛГА ПОКОЛЕНИЕТО ПОРАСНАХА, ВЕЧЕ ИМАТ ДЕЦА И ТОВА Е ЕДНО ОТ ТЯХ!!!...
Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK