Учителка в инвалидна количка положи своя “абитуриентски“ букет пред паметника на Левски в Кюстендил

Снимки: Виолета Атанасова

Галя Цветкова – бивша учителка по български език и литература във Второ основно училище „Даскал Димитри“, беше сред юбилярите от випуск 1960 на Първа кюстендилска гимназия, които се събраха на традиционната си другарска среща. Този път те празнуваха и 75-годишнината на своя набор.

След прекаран инсулт Галя вече живее в ДВХФУ „Ильо Войвода“ . Дежурните в неделния ден от персонала на дома й оказаха пълно съдействие, за да може тя да се срещне със своите съученици.

Облечена елегантно в копринен черен костюм, стилно гримирана и с разкошен букет от полски цветя, която набра специално за нея  Милена от дома, Галя бе изпратена  с цяла фотосесия  за срещата. Оказа се, че тя е била любимата учителка  на шофьора, който дойде да я вземе с такси. Беше удоволствие да съм във Вашите часове, никога няма да ги забравя, увери я той, когато колата минаваше край училището.

Набор 1942 от Първа гимназия се събира редовно на другарски срещи, с организацията на които допреди три години се ангажираше Никола Чавдаров. Но редиците на някогашните съученици започват да оредяват…

Все пак е хубаво да се срещаме и ще го правим, докато можем – ето, Галя е красноречивият пример, че у нас се е съхранило онова чувство на приятелство  и че общите ни спомени все още ни вълнуват, щом тя е дошла на срещата, въпреки че това е било очевидно сложно за нея, коментират 75-годишните днес младежи.

Традицията на другарските срещи със съученици е уникална и освен в  България, май никъде другаде  не е така устойчива и специална. Преди да се върне обратно в ДВХФУ, Галя Цветкова остави своя красив букет на паметника на Левски на Ларгото в Кюстендил. 

Ръководството на дома, както и целият персонал, при всяка възможност полагат усилия за социализирането на потребителите,  за съхраняването на тяхната индивидуалност и за подкрепа на ресурса, който  имат, независимо от здравословните им проблеми и сложните житейски обстоятелства, специфични за всеки един от тях.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK