Учителка от Разлог стана майстор за един ден в името на децата

Снимки: Мария Арнаудова

Учителка от Разложката професионална гимназия преобрази класна стая сама.

Това не е необикновена новина, а по-скоро похвала към амбицията на една млада учителка, решила, че няма нищо страшно да вземеш нещата в свои ръце.

Мария Арнудова разчупо догмите, че държавните работници са най-добри в почивките. Доказа и че няма право никой да попада в рамката „Каквото е, такова“.

Нейната мисия започва още с постъпването ѝ на работа като преподавател по български език и литература.

Ремонтът на кабинета ми започна още септември 2018 г., когато постъпих на работа. Стаята не ми хареса в какво състояние беше- тъмна, захабена, неуютна и неприветлива.

Тогава имах седмица време, за да направя нещо. Пребоядисан бе цокълът, стената, подиумът пред дъската бе "облечен" с нов балатум, закупих си нови портрети и горе-долу придоби вид, но си остана едно чувство у мен, че има неща за довършване.

Чувството за промяна остава у Мария до една априлска ваканция, в която тя се развихря с мече и боя в ръка.

Според нея ремонтът не е бил толкова мащабен. Налагало се черната дъска и шкафовете под нея да се отстранят.

Планът беше да го направя ваканцията, но не се стърпях и реших, че априлската ваканция е моето време за промяна. Майсторите ми изкъртиха дъската и шкафовете и тогава дойде моят час да се залавям за работа.

Само пребоядисах и "дооблякох" подиума с балатум. Сама на себе си се учудих, че мога да се справя с неща, които са ми далечни.

С тази си постъпка клишетата са разбити, защото един човек се чувства добре и работи добре, когато знае, че е направил нещо полезно за себе си и за останалите.

Е, за мое, а и не само, учудване финалният резултат е повече от удовлетворяващ. Сега вече си е моето местенце. Чувствам се доволна от свършената работа.
Средствата и за двата ремонта ми бяха осигурени от ръководството, за което изказвам огромни благодарности.

Голям плюс е и това, че знам, че когато и да отида с нова идея за промяна, тя се одобрява и приема от директорката и зам.-директорката.

Имам тяхната подкрепа на 100%. Колегите ми също одобриха идеята и се радват, че имам амбицията да променям нещата, които не ми харесват, а не съм седнала да се оплаквам и да чакам друг да ми я свърши.

Мария има и още един водещ фактор – учениците. По-точно техните усмивки или както днес е модерно да възкликват: „Уаааау!“.

Идеята ми бе да им спретна изненада, когато се върнат от ваканцията и прекрачат прага на класната стая.

Това се случва, а да бъдеш в твоята си стая и да знаеш, че там е топло, по-голямо удоволствие от работата няма.

И на фона на всички онези българи, които казват, че не се чувстват добре в професията, Мария е поредният учител, който обучава с любов.

Стаята в момента изглежда така, както си я представях, но това не означава, че спирам дотук. Винаги има какво още да се направи.

 

КОМЕНТАРИ

Metresa02:23 - 18.04.2019
Божееее гнуслив помияр. Дано ти се откъсне оная пишка абе мухъл, как не те е срам бе. Ти си болен мозък си за. Клиничен психолог..
Банскалиа20:09 - 15.04.2019
Poznavam q oshte kato beshe s bashtinata si familiq strahotno momiche beshe sega e strahotna gospoja budi jiva i zdrava i vsichko da pravish s lubov Maria Debelushina
До дядо мраз10:32 - 15.04.2019
Ей путка майна и на женка ти ше го навра в гъза педерас гнусен говньо
Дядо Мраз09:36 - 14.04.2019
Ти , който си писал за якото дупенце ! Ей , бастун загорял , ако те набарам , ще ти го скъсам и ще ти го навра в ректума , извратеняк нещастен !
До учителката09:04 - 13.04.2019
Много яко дупенце вадиш да ти го забуча леле ще те скъсам кура ми стана само от снимката камо ли на живо ще те разпоряяя
Код за сигурност, въведете кода i2d
loading...