Учители и ученици от СОУ - Хаджидимово на форум в Бари по европроект

снимки: Заприна Глушкова

 

ОТ РУБРИКАТА "СТАНИ АВТОР"

От 18 до 22 ноември осем ученици и двама учители от СОУ „Никола Вапцаров” – Хаджидимово посетиха италианския град Бари, за да участват в международна среща по европейски проект, свързана с проблемите на младите хора в ежедневието им и в училище, с чувството им за европейска принадлежност и идентичност чрез дейности и обмен на френски и английски език.

Това бе една среща на добра воля и доброволчески усилия с цел да се да се обърнат към Европа и се представят като напълно равнопоставени със своите европейски съседи. На срещата присъстваха учители и ученици от 5 държави – България, Италия, Турция, Германия и Франция. Срещата е четвърта поред по проект по програма Коменски - „Европейска идентичност – единство в многообразието”.

На тази среща бяха представени, обсъдени и обобщени резултатите от предварително подготвените материали във всяко училище. Анкетата за европейската натурализация бе разгледана и обобщена с интерес от учители и ученици.

В рамките на срещата учениците представиха хронологично развитието и разширяването на Европейския съюз, както и европейската валута с презентации. Учителите представиха свои национални празници – историята и празнуването им.

Участниците посетиха учебни часове в училището домакин и се запознаха с италианската образователна система. Целта на партньорството е подобряване на качеството на образованието чрез обмяна на опит, споделяне на идеи, обогатяване на европейската ни култура, запознаване с европейската идентичност на страните партньори.

На следваща среща, която ще се състои в Сен Шамон, Франция, ще бъде разгледана една основна тема с няколко подтеми: „Нашите екологични мерки”, „Устойчиво развитие: Енергетиката и околната среда”. Ще бъде проведен фотоконкурс на тема: „Нежеланите ефекти на съвременността върху околната среда”.

Да бъдеш европеец на прага на сивото ежедневие това е предизвикателство! Предизвикателство, наречено програма „Учене през целия живот”. С такова предизвикателство се изправиха лице в лице учители и ученици от СОУ „ Никола Вапцаров” – Хаджидимово за втори път.

 

снимки: Заприна Глушкова
снимки: Заприна Глушкова

КОМЕНТАРИ

до града15:54 - 28.11.2013
ооооооооо, добре че и забраниха да пътува, че тя нямаше да пропусне възможността сама да се потупа по гръбчето.
От Жостово до Града13:35 - 27.11.2013
Няма как директорката да парадира с името си защото НЕ тя е работела за този проект. Това е от миналата година, когато сегашната директорка само правеше мили очи на оня за да стане директорка. Браво на учениците и учителката им която действа по проекта от години!Браво госпожо Глушкова!
От Града09:35 - 27.11.2013
БРАВО!НЯКОЛКО ВАШИ ИЗЯВИ ВПЕЧАТЛЯВАТ И С ФАКТА,ЧЕ ДИРЕКТОР(ката)НИКЪДЕ НЕ ПАРАДИРА С ИМЕТО СИ И НЕ СЕ ИЗТЪКВА . СКРОМНОСТТА КРАСИ ЧОВЕКА ПОВЕЧЕ ОТ ЗАДОВОЛЕНОТО ЕГО. БРАВО!
Кити01:23 - 27.11.2013
Браво на децата от Хаджидимово... не като тия от Абланица.

FACEBOOK