Откриват изложбата „Знамената на Българското опълчение“ в Националния военноисторически музей

Снимка: kmeta.bg

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов ще открие утре, 2. март, изложбата „Знамената на Българското опълчение“ в Националния военноисторически музей.

Тя е посветена на 140-ата годишнина от Освобождението на България и в нея ще бъдат представени оригиналните знамена на Българското опълчение, сред които е и Самарското знаме.

Светините – символ на стремежа на българския народ към свобода, ще бъдат експонирани на 3. март, когато музеят традиционно ще работи с вход свободен за постоянната хронологична и външната си експозиция.

Оригиналните знамена на Опълчението, пренесли през десетилетията героизма на българите и устрема на народа за извоюване на свободата си, са пет. Най-популярните са Самарското знаме, връчено на 3-та опълченска дружина, и знамето на Горнооряховските въстаници, ушито за Априлското въстание и връчено на 4-та дружина по време на Руско-турската война.

Това са и единствените две знамена, участвали във войната и развявани в кръвопролитните боеве при Стара Загора, Шипка и Шейново.

Знамената на 1-ва и 2-ра дружина са ушити по поръчение на Добродетелната дружина, а със средства на българската общност в гр. Киев е изработено знамето на 5-а дружина.

Те не са участвали в бойни действия по време на Руско-турската война, но се развяват като знамена на Опълчението на военния парад в Пловдив на 30 август 1878 г. Въпреки че само две от тях са свидетели на героизма на българите по пътя към свободата, всичките пет имат своя боен път.

След Освобождението те стават знамена на Българската земска войска и участват във войните за национално обединение.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk
loading...