В община Сатовча работят по проект за социално-икономическа интеграция

Снимка: Община Сатовча

В изпълнение на заложените дейности по проект “Социално-икономическа интеграция чрез интегрирани мерки за подобряване достъпа до образование и работа на уязвими групи в община Сатовча“, финансиран по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ и Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, в Общински съвет – Сатовча, се проведе първата работна среща между партньорите: Общинска администрация – Сатовча, НПО „За равен старт“ - град Долна баня, ДГ „Иглика“ - село Вълкосел,  и СУ „Св. св. Кирил и Методий“ - село Сатовча.

Кметът на община Сатовча - д-р Арбен Мименов, поздрави представителите на партньорските организации, представи потенциалните възможности и условия за развитие на интегрирания подход за решаване на основни проблеми на целевата група и пожела успех на екипите на проекта в предстоящата им отговорна работа.

На работната среща екипите уточниха капацитета на сформираните клубове по интереси, които за партньора СУ - Сатовча, са 11 на брой.  Чрез тях  учениците ще имат възможност пълно- ценно да оползотворяват свободното си време и да надграждат и затвърждават нови знания и умения, както и да попълват  образователни дефицити по определени учебни дисциплини.

ДГ „Иглика“ – Вълкосел, ще сформира 5 клуба по интереси, които са насочени предимно към образователно-занимателни игри и мероприятия.

Наетите по проекта трима трудови медиатори ще имат отговорната задача да бъдат връзка между ромската общност и общината  като институция и бенефициент по проекта. Основната им цел ще бъде непрекъснато да информират и стимулират лицата, желаещи да се включат в пазара на труда.

Дейностите, които ще се изпълняват по ОП „Развитие на човешките ресурси“, свързани с интегрирането на ромите, са: активиране на икономически неактивни лица, психологическо подпомагане, предоставяне на обучение по  дигитална компетентност, повишаване информираността  относно социалните и здравни права, насърчаване на семейното планиране, повишаване на здравната култура, развитие на местните общности и преодоляване на негативните стереотипи, подобряване достъпа до образование  чрез активно включване на родители от ромската общност и назначаване на 25 лица от целевата група на работа. Изпълнението на проекта е насочено към улесняване на достъпа до заетост и осигуряване на подкрепа за социално включване на уязвими в сферата на социалната икономика. Това ще стане чрез създаване на подходящи условия за тяхната професионална интеграция.

С реализацията на проекта се създава едновременно социална и икономическа ценност, осъществяват се иновативни решения на социални проблеми, осигурява се прозрачност за по-голямо доверие към социалната политика на местно и национално ниво и се полагат основите за мултиплициране на успехите на социално - икономическата интеграция в община Сатовча.

 

КОМЕНТАРИ

Коментарите са забранени за тази статия.

FACEBOOK