Мангъров: Всички мерки заради COVID-19 трябва да отпаднат

Снимка: АБВ

Това заяви пред медиите епидемиологът доц. Атанас Мангъров

Всички мерки заради COVID-19 и продължаването на извънредната епидемична обстановка, по един или друг претекст, трябва да отпаднат и държавата да се върне към нормалния ритъм на живот. Това заяви пред медиите епидемиологът доц. Атанас Мангъров. В противен случай той прогнозира тежък сезон за туристическия бранш, по-тежък от миналия.  Според него, страната ни не е успяла да извлече ползи от начина на управление на пандемията чрез не толкова строги мерки.

„Едно от нещата, с които се гордее нашето правителство, е това, че ние сме се справили толкова добре, защото мерките в нашата страна не са били толкова строги и толкова стриктно прилагани, както в другите страни. Ние сме направили нещо като български вариант на шведския модел. Това действителност е така, но за съжаление ние не успяхме да се възползваме от плодовете на този начин на управление на епидемията. Ние получихме много малко или никакви ползи от това, което се направи в нашата страна. Това, което виждам като резултат от изборите, е че в Народното събрание влязоха хора, които са привърженици на налагане на по-стриктни и по-строги мерки от тези, които бяха до момента. Аз продължавам да мисля и да твърдя, че най-доброто, което може да се направи за нашата страна, е тези мерки да отпаднат. Доказа се от нашия опит, от опита на много страни от Европейския съюз, че тези мерки са безсмислени. В страните, в които те бяха налагани най-стриктно и най-строго, резултатите не бяха никак добри. В най-лошия случай те бяха напълно съпоставими с нашите. Всички сме наясно, че нашите мерки не бяха от най-строгите“.

Доц. Мангъров коментира, че продължаването на действието на ограничителните мерки ще доведе до сериозни щети за икономиката ни. 

„Виждам хора от този парламент, надявам се в другия да не бъде така, които са привърженици на още по-строги, още по-стриктно прилагани мерки. Мисля, че всички тези ограничения, които са по границите, особено за хората, за гражданите от Европейския съюз, а и за други страни с, които имаме близки взаимоотношения, би трябвало да отпаднат. Ако миналата година беше лоша за нашата туристическа индустрия, тази година се очаква да бъде още по-лоша. Това неминуемо ще доведе до много сериозни щети за нашата икономика. Вижда се, че продължават училищата да се държат затворени и те най-вероятно ще останат по този начин до края на настоящата учебна година. Близо година и половина нашите деца не ходят на училище, нашите студенти завършват - на практика без да получават никакви практически умения. Това са неща, които ще се отразят много лошо и резултати от всичко това ще бъдат усетени още в недалечно бъдеще“.

Председателят на ПП АБВ Румен Петков  посочи, че в следствие на ограниченията приходната част на бюджета вече е срината

„От сега се говори за трета ваксина есента. От сега Урсула фон дер Лайен обяснява за ваксини 2022 – 2023 г. Това всичко го плащаме ние. В големите комплекси – Златни пясъци, Слънчев бряг, Дружба, ще бъдат отворени не повече от 20 %. Това означава масови фалити през есента в туризма. Трябва да е ясно, че приходната част на бюджета вече е срината с всички тези безумия, които си причиняваме“.

Петков прогнозира, че ще изгубим около 150-200 хиляди руски туристи чрез спирането на самолетните полети за Бургас и Варна. В коментара си за мерките за овладяване на пандемията той посочи, че е цинично да бъдат отворени заведенията, но не и спортните зали за публика.

По повод коментираната дата за предсрочни парламентарни избори – 11 юли, Румен Петков припомни, че кампанийният месец съвпада с Европейското първенство по футбол, чийто финал е именно на 11 юли.

„Вероятно всички, които бутаха нещата към тази дата, си дават сметка, че от 11 юни до 11 юли е Европейското първенство по футбол. На самия 11 юли е неговият финал. БНТ има договор за излъчване на цялото Европейско първенство. Аз някак си не си представям огромния интерес върху представянето на платформи и дебати, по който и да е канал, пред мачовете то Европейското първенство. Цялото това препиране за днес и сега извънредни избори ще доведе до там, че през юни месец нищо няма да е политика, всичко ще е футбол“.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK