Училищни директори от България и Северна Македония се събраха на среща в Банско

Снимки: Фондация "Българска памет"

Първата двустранна регионална среща се организира от Фондация "Българска памет"

Директори на основни и средни училища от Република България и Република Северна Македония се събраха в Банско за първата двустранна регионална среща под мотото „Образователна свързаност за по-добра перспектива на младите“. Тя се организира от Фондация Българска Памет, с подкрепата на Министерство на образованието и науката на Р. България.

Трансграничният проект цели да постави началото и да установи традиция за ежегодно провеждане на двустранни регионални срещи между директори на училища от България и Р Северна Македония, които да си партнират в дългосрочен план.

Събитието бе официално открито от Ивайло Златанов, началник на РУО – Благоевград, д-р Милен Врабевски – председател на Фондация "Българска памет", и Горге Здравев, представител на Държавния просветен инспекторат – Струмица. Те споделиха своята визия за последващи действия с цел по-голяма образователна свързаност в контекста на приятелството, добросъседството и сътрудничеството между България и Р Северна Македония, както и на европейската перспектива на региона на Западните Балкани.

„Ще продължим да работим за увеличаване на положителните примери за добросъседски отношения между Р България и Р Северна Македония. Търсете поводи да се събирате и да работите заедно. Това е пътят за по-добра образователна свързаност и развитие на младите в нашите страни“, обърна се към участниците д-р Милен Врабевски.

По време на 3-дневния форум (26-28 септември) участниците ще имат възможност да се запознаят с европейското измерение в образованието, постиженията на Българското председателство на Съвета на ЕС за европейската перспектива и свързаност на Западните Балкани и възможностите за образователен и младежки обмен, които се разкриват през следващия програмен период 2021-2027г. С цел обмен на добри практики, директорите от двете държави ще посетят на място едно от най-старите училища в Банско, което носи характеристиките на минало и съвремие.

В утрешния ден специален гост на двустранната регионална среща ще бъде зам.-министърът на образованието Деница Сачева, която ще сподели стратегическата визия на Р България за трансгранично сътрудничество и свързаност в сферата на образованието.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK