Днес в Хаджидимово отбелязаха Международния ден на майчиния език

Снимки: СУ "Н. Вапцаров"

Учениците на Заприна Глушкова проведахо дебат за езика

Днес е Международният ден на майчиния език, обявен от Генералната конференция на ЮНЕСКО на 17-и ноември 1999 г. Той се отбелязва всяка година от 2000 г. насам за насърчаване на езиковото и културното многообразие и многоезичието.

По този повод младшите посланици на СУ „Никола Вапцаров“ – Хаджидимово, под ръководството на старши посланик Заприна Глушкова проведоха дебат на тема „Езикът - живата душа на хората“. Целта бе да се запознаят учениците с историята на възникването на Международния ден на майчиния език, да разгледат проблемите на езиците на съвременния етап, да изразят мнението си по въпроса, както и да увеличат познавателния си интерес към българския език и литература.

Учениците доказаха тезите си с аргументите, че РОДНИЯТ ни ЕЗИК е сърцето, чувствата и ключът за връзка между минало и бъдеще, ключът за връзка между генерациите. Всяка общност, хора и култура го използват като средство за предаване на знания от поколение на поколение. Ако изчезне езикът, изчезва и културата. Без майчин език  думи като „Нация“ и „Родина“ губят смисъла си.

На финала старши посланик Заприна Глушкова отправи към  учениците своето предизвикателство. Десет дена преди Националния празник Трети март тя ги призова да „потопят своите пера в мастило“ и със завидно старание и знания да покажат, че достойно следват заветите на Патриарха на българската литература ИВАН ВАЗОВ. Напомни им, че днес не е нужно да си задаваме неговия въпрос:

Разбра ли някой колко хубост, мощ

се крий в речта ти гъвкава, звънлива –

от руйни тонове какъв разкош,

какъв размах и изразитост жива?,

защото БЪЛГАРСКИЯТ ЕЗИК е първият език, който сме научили,

езикът, с който се идентифицираме и ни идентифицират по света,

езикът на нашите мисли и нашите емоции – това е нашият най-ценен актив!

Нека се гордеем, че сме БЪЛГАРИ!

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK