Премиерът: Ваксинирането е спасението от пандемията

Снимки: МС

Премиерът посети Обединено училище „Васил Левски“ в Бургас

Това училище е пример за социално включване. Тук няма деца, които да са отпаднали от образователната система. Това е изключително важно, защото образованието прави младите хора не само по-конкурентни на пазара на труда, но ги прави и по-добри хора. Затова продължаваме с ударните инвестиции в сектора.

Образованието беше приоритет за нас през последните 4 години, ще остане и занапред. Toва заяви премиерът Бойко Борисов, който посети Обединено училище „Васил Левски“ в гр. Бургас.

През 2019 г. бе завършено изграждането на новия корпус на училищната сграда. Беше построен и нов физкултурен салон. Тяхното изграждане струваше над 2 млн. лв., като средства бяха осигурени от правителството, Община Бургас и от самото училище.

В Бургас премиерът акцентира и върху високата оценка, която международните експери от FITCH дадоха на България. „Дължим това нещо и на учителите. Мотивацията и знанията им зареждат децата и така вървим напред“, допълни министър-председателят.

Борисов бе категоричен, че процесът по ваксинация у нас ще бъде ускорен, като само за днес очакванията са да имаме близо 15 хил. имунизирани българи. „Затова и разпоредих едновременно с четвъртата фаза от ваксинационния план да се създаде зелен коридор за всички желаещи да се ваксинират. Няма друг начин, това е спасението от пандемията“, завърши премиерът.

Министър Красимир Вълчев посочи, че страната ни е една сред малкото, които са приоритизирали образователната система в кампанията по ваксиниране, включвайки учителите в приоритетните групи.

По време на посещението Вълчев отбеляза постигнатото двойно увеличение на учителските възнаграждения, вследствие на което днес има два пъти повече кандидати за едно учителско място в страната – на база 2017 г.

„В над 100 училища ще бъдат изградени и иновативни STEM центрове, за което сме отделили над 20 млн. лв. Не бива да забравяме и осигурените от кабинета близо 12 милиона лева за шкафчета в училищата, където учениците могат да оставят учебниците си“, съобщи министърът.

В ОУ „Васил Левски“ в гр. Бургас се обучават близо 500 деца, като учебното заведение развива и възможности за ранно кариерно ориентиране на учениците. Създедена е и нова професионална паралелка „Работник в производството на кулинарни изделия в заведенията за обществено хранене и развлечения“ , в която се обучават 26 осмокласници от гимназиален етап.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK