Училище „Никола Вапцаров“ в Хаджидимово започва работа по нов проект по Еразъм+

Екип учители от СУ „Никола Вапцаров“ в Хаджидимово спечели проект Amitie en partage” („Споделено приятелство“) пo Програмата „Еразъм+“. Той включва Сътрудничество за иновации и обмен на добри практики между институции, съобщиха от учебното заведение.

В рамките на тази ключова дейност се предоставя подкрепа за стратегически партньорства в областта на образованието, обучението и младежта.

Очаква се в резултат на този проект да бъдат разработени, трансферирани и въведени иновативни практики на организационно, местно, регионално, национално и европейско ниво.

Училището е печелило 3 пъти проекти, от които два по програма Коменски и един по програма Еразъм+, ключова дейност К2 - 219. Това е четвърти международен проект за училището. Проектът е двугодишен, включва редица разнообразни задачи, и в него ще вземат участие екипи от колеги и ученици. В процеса на работата те ще си сътрудничат с училища от четири европейски страни - Румъния, Италия, Полша и две училища от Македония.

Ще се осъществят четири ученически мобилности ,където учениците ще работят съвместно с връстниците си по различни задачи, и три транснационални, на които учителите ще обсъждат и ще вземат решения за важни въпроси по проекта, необходими за напредъка му. Страните партньори ще работят едновременно върху една и съща тема.

Екипът на нашето училище е поел отговорността да провежда политика, в която водеща роля имат образованието, възпитанието и личностното развитие на децата. Ние съзнаваме, че светът около нас непрекъснато се променя и обновява. Всеки, който иска да не изостава от тези процеси, трябва да побърза да промени своето мислене, своите знания и ценностна ориентация, считат от екипа на проекта.

Основната цел е да се изгради комфортна образователна и възпитателна среда, която да насърчава и мотивира учениците и чрез постоянна работа да създаваме гаранции, че децата, обучавани в училището, придобиват нагласата, знанията и уменията, които са им необходими, за да успеят в реализацията си.

Ето какво сподели за ИНФОМРЕЖА координаторът на проекта Заприна Глушкова – старши учител по български език и литература и френски език в училището:

"Училището ни работи по европейски проекти от 2010 година. Това е вече четвърти подобен проект за училището. Опитът ни показа, че е предизвикателство да се работи с толкова много и толкова различни хора. Чрез работата по тях учениците ни опознаха изключително интересни личности, с които никога нямаше да имат възможност да общуват ако не съществуваха програмите Коменски и Еразъм+.

През всичките тези години разбрахме едно, че всички сме хора – както българите, така и испанци, португалци, румънци, турци, поляци …, независимо че се намираме в различни държави, общества и култури. Ние сме еднакви – топли, добронамерени и готови да се опознаем взаимно."

Госпожа Глушкова е „виновникът“, за да ги има тези европейски проекти в СУ „Никола Вапцаров“ – Хаджидимово. Тя е техен координатор за четвърти път и заедно с нейния екип са започнали подготовка за първата транснационална среща, която ще се състои през първата седмица на месец октомври в Румъния – град Бакъу.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK