Училищата в Огняново и Рибново с нови директори

Снимка: Infomreja.bg, архив

Отново с нов директор е от вчера училището в гърменското село Огняново - ОУ „Пейо К. Яворов", на което титуляр е бившият кмет на община Гърмен и ексдепутат Ахмед Башев.

Вчера изненадващо в огняновското школо са пристигнали служители от Регионалния инспекторат по образованието и са връчили заповед за уволнение от директорския пост на назначената наскоро от Ахмед Башев Биляна Болгурова.

Просветните експерти са връчили заповед за временно изпълняващ длъжността директор на учителката Любка Ковачева. Очаква се в училището в Огняново да бъде обявен конкурс за директор титуляр.

Според хронологията, за няколко месеца с протекциите на Ахмед Башев, който е в болнични и отпуски от началото на 2015 г. до местните избори през есента, в ОУ „Пейо К. Яворов" бяха сменени няколко директори. 

Учителката Силвия Качакова от същото училище през февруари получи благословията на бившия депутат, който чрез тогавашния шеф на инспектората Огнян Соколов я назначи за директор. Месеци по-късно той обаче промени мнението си, че Качакова е достоен негов заместник и на нейно място назначи довереничката си Биляна Болгурова да пази мястото му.

„С вчерашното назначение на новия временен директор Любка Качакова се слага край на Башевата ера и в училището в Огняново", коментираха днес учители и жители на гърменското село. Те споделиха, че досега Башев е назначавал за директори само свои протежета, които му позволявали хем да е в отпуск, хем той да управлява училището.

Когато бил избран за депутат в 42-рото Народно събрание, Ахмед Башев назначил Гълъб Топалов.

След като излязъл в отпуск след няколкото месеца работа като директор, когато се върнал от София заради предсрочното разпускане на парламента и падането на правителството "Орешарски", Башев назначил за директор на училището в Огняново Силвия Качакова.

Месеци по-късно преди излизането в пенсия на бившия началник на РИО - Благоевград Огнян Соколов, сменил Качакова с Биляна Болгурова, която от вчера със заповед на настоящия шеф на инспектората Ивайло Златанов също е отстранена.

Директорското място на Ахмед Башев в училището в Огняново се пазеше, докато беше кмет на община Гърмен и депутат в 42-рото Народно събрание, припомниха паметливи жители от Гърменско.

В края на януари тази година Башев заяви официално пред медиите, че излиза в дълъг неплатен отпуск, за да затегне редиците в структурите на ДПС и електората в община Гърмен за достойно представяне на местния вот тази есен.

Тогава в общината се заговори, че дългият отпуск на Башев се дължи не на любовта му към партията ДПС, а на страховете му от уволнение след смяната на Огнян Соколов, с когото по времето на кабинета "Орешарски" и краткото му пребиваване в НС направи мощна политическа чистка в сферата на образованието и уволни голям брой директори на училища в целия Гоцеделчевския регион.

В момента бившият управник представя болнични листове, а в същото време е пръв на хората по сватбите и съборите, се възмущават учители от Гърменско. Поради излизане в платен отпуск и болнични на назначения от Башев и Огнян Соколов директор на училището в Рибново – Светослав Беков, там също е назначен нов временно изпълняващ директор.

На мястото на Беков със заповед на Ивайло Златанов е назначена учителката Силвия Чешлиева.

”Всички назначени от Башев и Соколов директори след направената от двамата политическа чистка през 2014 година се разболяха по указание на Ахмед Башев още преди приключването на учебната година и изчезнаха безследно. В момента тези директори са в платени и неплатени отпуски и болнични", коментираха пред ИНФОМРЕЖА отлично запознати с настъпилата "директорска криза" в Гърменско и региона учители.

 

КОМЕНТАРИ

32218:46 - 25.07.2015
AGENTA MANOL,GERATA-GORSKIYU,ADEMU U ZATVORU.TROYKATA GYAVOLI.
Do pred men14:01 - 25.07.2015
Apashev da vzeme tozi pedofil pri snaha mu toi go nazna4i v u4ilishteto.A ti koito si pred men da ne ti e e*al maikata YAGNETO ili i teb izkash da te nae*e da ne si obyrnal rezbata i nemojeli na YAGNETO nqkoi da go turi na snaha mu v kokaliviq gyz tq gorkata doshica na malko si 4aka.Toq bokluk postoqnno zaglejda decata v u4ilishteto i 4aka kato vylk da napadne nqkoe dete daje ima slu4ai v koito nqkoi momi4eta sa podlygvani no horata si myl4at da ne gi razdrynkat iz seloto 4e posle stava po losho s toq strah ribanci shte patqt vinagi.A babaitite na Manol4o shte si pravqt kakvoto si izkat s gordo vdignati glavi.
до важно21:38 - 24.07.2015
аман от даскали педофили и мераклии за директори.Алооо крийте си децата.
VAJNO!17:30 - 24.07.2015
PREDLAGAM ZA DIREKTOR na selo RIBNOVO YAGNETO PEDOFILA.......................

FACEBOOK