Лекарският съюз в Благоевград удостои д-р Алексей Спахиев от Кочан с почетен знак и грамота

Снимка: Infomreja.bg

Днес, когато се отбелязва Световният ден на здравето, на тържествена и много сърдечна церемония в гоцеделчевската болница "Иван Скендеров" близо 80-годишният корифей в медицината в Неврокопския край - д-р Алексей Спахиев, бе награден с почетния знак на Българския лекарски съюз и с почетна грамота.

Престижните отличия бяха връчени на д-р Спахиев от председателя на лекарската колегия в Гоце Делчев, д-р Георги Мегданов, и д-р Милан Първанов, именно по чието предложение заради високо оценения от гилдията и най-вече от многобройните пациенти професионализъм, както и заради пълната и многогодишната му отдаденост на здравето на хората, доайенът в здравеопазването получи най-високото отличие на БЛС.

„Искам да заявя, че идеята за отдаването на заслужена почит към д-р Алексей Спахиев е продиктувана единствено от неговата професионална работа. Вниманието ми беше привлечено от перфектната хирургична обработка, особено на спешни пациенти, които постъпват при нас, след като д-р Спахиев им е оказал първа помощ. Неговото име като пример започна да се среща не само в общата медицина, лично аз съм виждал обработени като по учебник от него дори диабетни стъпала, което е една от най-трудните и отговорни интервенции, а той го прави в своята лекарска практика в село Кочан.

Именно това ме накара да афиширам постиженията на скромния и всеотдаен д-р Спахиев за дългогодишната му и безкористна работа, която продължава и до ден-днешен, да уважим златните му ръце и отговорността към здравето на пациента. Това бяха мотивите ми за настоявам тазгодишната награда на БЛС да бъде връчена на д-р Алексей Спахиев", заяви на церемонията д-р Милан Първанов.

Д-р Мария Герова, която в момента изпълнява длъжността управител на МБАЛ „Иван Скендеров" поради отсъствие на д-р Мария Радойкова, също поздрави със заслужените отличия д-р Спахиев и цялото му семейство, което присъстваше на нея, като по случай Световния ден на здравето и Деня на медицинския работник поздрави всички свои колеги в бели престилки с пожелание лекарският труд и професия най-после да бъдат оценени по достойнство и да получат своето заслужено място и уважение.

"Честит празник на всички доктори, медицински сестри, акушерки, санитари, шофьори. Честит празник и на Районната колегия на Българския лекарски съюз, както и на всички хора в бели престилки, посветили се в опазването на здравето на хората. Лекар съм от 1966 година до ден-днешен. Въпреки възможностите, реших да отдам част от живота си в опазване на здравето на хората от Родопите - Чеча и съм доволен, че останах в моя край. Когато започнах да работя като лекар, това беше една неразорана в този аспект целина. Жените раждаха по къщите си и по полето. 5 500 жители, които имаха и все повече имат нужда от здравно обслужване.

Съпругата ми е акушерка. С нея сме изродили над 4 000 бебета. Бил съм и санитар, бил съм и акушер, хирург и какво ли още не в борбата за спасяване на човешки живот и опазване на здравето на хората от моя край. Ние по начало сме лекарска фамилия. Съпругата ми е дългогодишна акушерка, зет ми е лекар, дъщеря ми също, сега и внуците поеха по нашия път и се надявам да ме наследят най-вече в отговорността и решителността да помагат на хората. Аз продължавам да работя, слуша ме още главата, умът и краката и докато мога, ще съм отдаден на хората. 

Освен че съм лекар, аз съм и общественик. Почти не минава събитие в региона без мое присъствие на стадиона, в читалището, в общината, в кметството...", сподели развълнуваният д-р Спахиев, като горещо благодари на колегите си от БЛС за високата оценка на труда му и оказаното му признание.

Д-р Милан Първанов пък припомни и факта, че д-р Спахиев е работил като лекар в МБАЛ "Иван Скендеров" през далечната 1977 година с покойния д-р Антонов от Благоевград и д-р Димитър Канелов, също светила в хирургията. Специално за д-р Спахиев звуча и химнът на лекарите, като всички му пожелаха дълголетие и много здраве, за да продължи отредената му мисия.

Преди три години по предложение на кмета на община Сатовча, Арбен Мименов, на тържествена сесия по случай празника на селото и общината - 6 май, д-р Спахиев стана първият почетен гражданин на Сатовча, с което управата и обществеността показаха своята признателност и уважение към него.

Датата на Световния ден на здравето е избрана през 1948 година с основанието на Световната здравна организация. Днешният международен ден на здравето се чества и като Ден на здравния работник в България от 06.02.1964 година.

ИНФМРЕЖА поздравява с отличията д-р Алексей Спахиев и семейството му, както и всички хора в бели престилки от област Благоевгпрад с професионалния им празник.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Taka e11:50 - 08.04.2017
Най-добрият лекар. Поздравления!Да сте жив и здрав докторе!
Христина Костадинова!18:12 - 07.04.2017
Често Д-р Спахиев! Вие сте лекар в истинския смисъл на думата! Благодарим за грижите към цялото ни семейство.
Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK