Училищата в Буково и Долен стават защитени

Училището в село Буково, община Гоце Делчев

Правителството прие списъците, подадени от общините Гоце Делчев и Сатовча, за обяване на училищата в селата Буково и Долен за защитени през учебната 2016 /2017 г.

От пресцентъра на Министерския съвет съобщиха, че са одобрени и списъците на общински администрации, с които се определя статут и на средищни училища в страната.

Към досегашните защитени училища се добавят още четири. Това са учебните заведения в Буково, Долен, търговищкото село Славяново и ямболското Скалица.

От списъка отпадат школата в смолянското село Буйново и в село Осеновлаг, област Софийска, поради липса на ученици, които подлежат на закриване.

Според действащото законодателство за защитено се определя държавно или общинско училище, което, ако бъде закрито, поне 10 ученици в задължителна училищна възраст ще пътуват на не по-малко от 20 км до най-близкото друго училище. За планинските райони, освен километрите, се отчита раздробен  релеф, обезопасеност на маршрута, налична пътна инфраструктура, денивелация  и др.

Статут на защитено училище придобива и училище, което, ако бъде закрито, неговите ученици няма да могат да се обучават в най-близкото средищно училище поради липсата на капацитет и невъзможност да бъдат изпълнени здравно-хигиенните изисквания в него. 

С актуализацията на списъка на средищните училища за 2016/2017 г. от него отпадат 26 от вписаните, поради оптимизация на училищната мрежа, и се включват нови осем средищни училища от осем области в страната. Общият брой на учениците в новите средищни училища е 1276, като 196 от тях са ежедневно пътуващи.

Общият брой на средищните училища за настоящата учебна година става 765. Те се намират в 626 населени места. Средищните училища в страната са посещавани от общо 189 191 ученици, като пътуващите до 16-годишна възраст са 42 053, уточняват от образователното министерство.

 

КОМЕНТАРИ

алиш12:06 - 17.11.2016
БРАВО НА ДИРЕКТОРА НА УЧИЛИЩЕТО В ДОЛЕН, МАНЕВСКИ
3,1309:20 - 17.11.2016
Честито!
Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK