Учения на летището ни предпазват от коронавируса

Снимка: БГНЕС

За последното денонощие в Китай са регистрирани 508 нови случая на заразяване

България започна превантивно да се подготвя в случай на поява на болни от коронавирус, предаде репортер на БГНЕС.

Спешните превантивни мерки включват разполагане на екипи по границите, учения се провеждат във ВМА и на столичното летище. Целта е да се отработят различни ситуации, при които голяма група заразени влизат в страната. Те ще бъдат транспортирани към определени болници, а медицинските екипи ще останат под карантина.

За последното денонощие здравните власти са изготвили информационни брошури за чужденците, които пристигат в България. Такива материали са направени и за българите, които ще посещават засегнати от коронавирус държави. Това заяви на първия брифинг генерал Венцислав Мутафчийски, който оглавява новосформирания кризисен щаб към Министерски съвет.

До края на седмицата трябва да пристигнат и да бъдат инсталирани по граничните пунктове термокамери, подобни на тези, които вече са инсталирани на летищата. За последното денонощие няма промяна в ситуацията в страната и няма регистрирани случаи на коронавируса, каза ген. Мутафчийски.

Вече са направени симулативни тестове, ако бъде регистриран коронавирус. На въпрос ако някой откаже да бъде приет за лечение, той заяви, че няма такъв вариант. „Дори ако се наложи ще бъде конвоиран до лечебното заведение“, отсече директорът на ВМА.

Ген. Мутафчийски отново напомни, че тестовете за коронавирус са напълно безплатни и предупреди обществеността, че и при най-малките съмнения за неразположение да се посети личният лекар.

За последното денонощие в Китай са регистрирани 508 нови случая на заразяване с новия коронавирус COVID-19, съобщи „Дойче веле”.

Според Световната здравна организация (СЗО), пикът на епидемията в Китай е преодолян. Коронавирусът се е разпространил в над 30 държави.

Броят на заболелите в Китай вследствие на COVID-19 продължава да расте. През последното денонощие от белодробно възпаление са починали 71 човека, а броят на заразените е достигнал 508, сочат данни на Националната комисия по здравеопазване в Китай.

Само в провинция Хубей, от където плъзна заразата, са обявени нови 499 случая на заразяване, а починалите са 68.

Общият брой на заразените с COVID-19 в Китай е 77 658 души, а 2 663 от заболелите са починали. Съобщава се, че 27 323 пациенти са излекувани.

По-рано властите в Китай забраниха търговията с диви животни и използването им за храна. Според тях, подобна мярка би помогнала да се защити населението от разпространение на заразата.

Генералният директор на СЗО заяви, че пикът на епидемията в Китай е преодолян в края на януари.

В същото време вирусът продължава да се разпространява и извън пределите на Китай. Регистрирани са случаи на заразяване в 36 държави, като броят на заразените достигна 2 438 души, с което общият брой на заразените в цял свят надхвърли 80 000 души.

Второто най-голямо огнище остава Южна Корея, където заболелите за последното денонощие са над 60. В страната са потвърдени 893 случая на заболяването, а 9 човека са починали.

В Иран заразените са 61, а починалите 12. Властите в някои от съседните страни решиха да затворят временно границата с ислямската република заради COVID-19.

В Европа на първо място по брой на заразените е Италия – там са потвърдени 230 случая на заболели, а починалите са 7.

Съобщава се, че във Виетнам са оздравели всички 16 болни от коронавирус. Лекарите са поставили под наблюдения единия от пациентите, а всички останали са изписани от болницата. Нови заразени не са регистрирани от 13 февруари, подчертава виетнамското Министерство на здравеопазването. /БГНЕС

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK