Съдът потвърди избора на Общинския съвет в Банско

Снимка: Infomreja.bg

Проверка установи 22 гласа в повече за ГЕРБ от посоченото в протокола на ОИК

Административният съд в Благоевград потвърждава решение на Общинската избирателна комисия в Банско, с което са обявени избраните за общински съветници в община Банско.

Решението на ОИК в частта, в която са обявени изборните резултати по преференциалния вот на кандидатите за общински съветници бе оспорено с жалби на петима кандидати за общински съветници в Банско Петър Сакарев, Иван Тонин, Димитър Проданичин, Надежда Самарджиева и Радослав Юнчов. Доводи на жалбоподателите са, че е налице недостоверно отчитане, отразяване и манипулиране на реалния изборен резултат от подадения вот за общински съветници в изборните секции в община Банско.

Съдът допусна и извърши оглед, проверка и ново преброяване на изборните бюлетини в СИК № 17 в град Добринище, касаещ подадените действителни гласове и разпределението на преференциите в кандидатски листи № 43 - ПП ГЕРБ и № 68 Местна коалиция ВМРО – КП Алтернативата на гражданите, както и отразените като недействителни бюлетини в секцията.

Проверката в съдебна зала установи за кандидатска листа за ПП ГЕРБ - 22 гласа в повече от посоченото в протокола на ОИК и за кандидатска листа № 68 - Местна коалиция ВМРО – с 4 гласа в повече. Установеното в резултат на извършения от съда оглед, проверка и ново преброяване, обуславя и увеличение на общия брой подадени действителни гласове в секция 17 в град Добринище.

Въпреки липсата на подадена жалба, в частта срещу решението на ОИК – Банско, за обявяване на общинската избирателна квота, респективно броя разпределяни мандати между партиите, коалициите и местните коалиции, следва да се посочи, за пълнота на изложението, че констатираното увеличение на броя действителни гласове за двете кандидатски листи- № 43 и 68, не влияе по никакъв начин на крайния изборен резултат, е посочено още в мотивите на съдебното решение. С допълнението, че установеното от съда, макар и да променя незначително броя на подадените преференции за някои от кандидатите за общински съветници, не оказва никакво влияние върху имената на избраните за общински съветници /персоналния състав на общинския съвет/.

Решението може да бъде обжалвано пред Върховен административен съд в 7-дневен срок.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK