Ученици участваха в симулиран процес в Окръжен съд - Кюстендил

В сградата на Окръжен съд – Кюстендил беше проведен симулиран процес с участието на ученици от 10-ите класове на Езикова гимназия „Д-р Петър Берон” – гр. Кюстендил.

Инициативата е по повод Пилотна образователна програма „Съдебната власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури”, организирана от Висшия съдебен съвет (ВСС) и Министерството на образованието и науката (МОН).

Учениците влязоха в ролята на участници в учебно-наказателно дело от общ характер (съдия, съдебни заседатели, прокурор, защитник, подсъдим, родители на подсъдимия, свидетели и вещи лица).

Предметът на делото касаеше обвинение за причиняване на средна телесна повреда, с подсъдим и пострадал – непълнолетни лица. Като процесът включваше разиграване на всички етапи, които обхваща съдебното заседание пред първоинстанционния съд, съобразно Наказателно-процесуалния кодекс на Република България, а именно – „Действия по даване ход на делото”, „Съдебно следствие”, „Съдебни прения”, „Последна дума на подсъдимия” и „Постановяване на присъда”.

Симулираният процес е последният етап от пилотната образователна програма на ВСС и МОН. Като преди това съдия Йоланда Цекова и младши съдия Андрей Николов от Окръжен съд – гр. Кюстендил и прокурор Марияна Сиракова от Окръжна прокуратура изнесоха пред учениците от 10-ите класове на Езиковата гимназия лекции, свързани със структурата, организацията и функционирането на съдебната власт, основните клонове на правото, представянето на професиите съдия, прокурор и следовател, непълнолетните лица като жертви и извършители на престъпления, защитата на правата на човека, достъпа до правосъдие и информация за работата на органите на съдебната власт.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK