Ученици, студенти, полицаи и магистрати в дискусия против наркотиците, престъпността и насилието

снимки: infomreja.bg

Районният съд в Гоце Делчев, начело с неговия председател Мария Карагьозова, стана арена на изключително полезна за младите хора дискусия за превенция на наркотиците, агресията в училищата и на улицата и престъпността като цяло в Благоевградска област.

Организатори на първата в този формат среща с международно участие бяха Районен съд - Гоце Делчев, Окръжен съд - Благоевград и Общинският съвет по наркотични вещества в областния център. 

По важните теми за ученици, родители, учители, институции и обществото, дейно участие взеха студенти от Гърция, преподаватели от ЮЗУ "Неофит Рилски", магистрати от Гоце Делчев, д-р Теменужка Любенова и Магдалена Рахова от Общинския съвет по наркотични вещества, ученици и учители от гимназиите в Гоце Делчев - ПМГ “Яне Сандански”, НПГ ”Димитър Талев”, ПГ МСС ”Пейо Яворов”, ученици и учители от клуб “Към Европа без тютюнев дим, алкохол и наркотици- Децата на Абланица с признателност към Вероника Герин” от СОУ “Св. Паисий Хилендарски” – с. Абланица, началникът на Гранично полицейско упавление – гр. Гоце Делчев Илия Сораджиев, представители на РУ - Гоце Делчев, секретарят на местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни в Гоце Делчев - Анета Георгиева-Вълева и много други.

Със свое изказване за ролята на жените в Драма за предотвратяване на агресията в училище Алики Циамура - председател на Съюза на жените в гръцкия град, запозна присъстващите на форума с полезните практики и опит по дискутираните теми, които прилагат в южната ни съседка жените от съюза.

Алики Циамура наблегна на създадените центрове за преодоляване на проблемите с алкохола, наркотиците и агресията, както и тяхната превенция, които функционират активно и в пълно сътрудничество с местните съвети и полицейските и съдебните власти на територията на цялата област Драма. Тя заяви още, че центровете са в пряка връзка със зависими лица, които звънят за съвет, консултации и помощ, повечето от тях анонимно, в така наречената "Къща - отворено гостоприемство". 

В гръцкия град организирали често и кампании за реклама на дейността си чрез големи и безплатни за подрастващите концерти на любимите им изпълнители, през които се представят за активисти от Съюза на жените и презентират дейността си, свързана с борбата срещу наркотичните вещества, алкохола, агресията и престъпността.

Превенция на насилието в училищата в Република Гърция и интересно изследване представи д-р Димитра Патрониду – филолог и консултант в Дирекцията за средно образование в Драма.

Силно впечатление оставиха както в гостите от Гърция, така и у присъстващите ученици и състващите ученици мултимедийните презентации „Писмо от Лора” и „Зависим –Независим”, представени от председателя на Общинския съвет по наркотични вещества в Благоевград д-р Теменужка Любенова и Магдалена Рахова.

Учасниците във форума и от двете страни категорично се обявиха против легализирането и на марихуаната и заявиха, че са необходими по-строги, адекватни и спешни промени в законите, но не в посока легализиране, а за ограничаване разпространението и употребата на наркотици в училищата.

"Политиците казват истината, когато не са в политиката. Всички, които говорят, че марихуаната е полезна и искат да я легализират са водени единствено от икономически и политически интереси и нямат никакви човешки чувства към хората", заяви в прав текст д-р Любенова.

Три директни въпроса дали присъстващите ученици познават свои съученици, употребяващи наркотични вещества, има ли агресия в техните училища и в каква форма се изразява агресията в училище, зададе на присъстващите млади хора и главен асистент Марияна Шехова-Канелова.

Бяха дадени конкретни примери, като надделя мнението, че особено силно е въздействието на клиповете и презентациите за последствията на зависимите и техните семейства.

С прекрасно емоционално слово в подкрепа на инициативата и начертаните стъпки за бъдещата съвместна дейност с представителите от Драма, председателят на Окръжния съд в Благоевград Катя Бельова закри форума.

Почетни значки „Посланици на независимостта" получиха от Теменужка Любенова проявилите активност по време на дискусията ученици, председателите на съдилищата в Гоце Делчев и Благоевград - Мария Карагьозова и Катя Бельова, преподавателката по психология в ПМГ "Яне Сандански" Нели Ангушева и други.

 

снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK