Ученици от СУ „Никола Вапцаров“ се върнаха със специални награди от ХХІV Национален конкурс "Априлското въстание”

Снимки: СУ "Никола Вапцаров" - Хаджидимово

Ученици от СУ „Никола Вапцаров“ - Хаджидимово участваха в 14-ия Национален ученически конкурс, който премина под надслов „Априлското въстание“, с три свои научно-изследователски проекта, едно есе и четири ученически работи, които бяха класирани за национален кръг.

След защитата им изследователските проекти на тема „България, страна на древни култури. Забележителностите на моето родно място – от първите хора до днешни дни“ на ученичките Мария Стоянова Стоянова и „Местните обичаи и традиции – вечният извор на общочовешки ценности“ на Ванина Ангелова Бозова получиха отдавна мечтаните специални специални награди.

Научно-изследователският проект на Магдалена Влахова беше отличен с грамота. И трите ученички, които участваха в конкурса, са десетокласнички в набиращото все по-висок рейтинг СУ „Никола Вапцаров" – Хаджидимово.

С написано есе на тема „В България най-много харесвам …“ бе отличена и Наталия Ангелова Таранинова - ученичка от VІ „а“. При написването на своето есе Наталия е показала много добра подготовка в рамките на учебното съдържание и извън него, както и стремеж за изява на творческите си способности.

Отличията и на четирите ученички са резултат от сериозната педагогическа работа на старши учителя им по български език и литература Заприна Глушова, която далеч надхвърля задължителното обучение.

Успоредно с ученическия конкурс се проведе и конкурс за учители „Мисия учител”, категория „Добър педагогически опит“, в който бе отличена отново и за пореден път преподавателката по български език и литература Заприна Глушкова с прекрасната й разработка „Учителят по български език и литература – учител новатор“.

В своя конкурсен материал старши учител Заприна Глушкова сподели добра педагогическа практика, свързана с гражданското образование и възможността чрез извънкласни форми да се формира у учениците чувство за национална принадлежност и уважение към историята на България.

Наградените ученици и учители получиха грамоти, сертификати, много книги и предметни награди от организаторите на конкурса.

В края на празничното събитие председателят на Синдиката на българските учители д.ик.н. Янка Такева обяви темата и на следващия XXV Национален ученически конкурс на НК „Родолюбие” - „Горди с историята и духовните си достижения – 10 години България в Европейския съюз”.

Гости на церемонията бяха главният секретар на МОН Красимир Вълчев и Лазар Додев, също представител на ведомството. Сред официалните лица бяха още Ваня Кастрева – началник на РУО в град София, представители на Софийския университет "Св. Климент Охридски", на БАН, на Държавната агенция за българите в чужбина и учители от София и страната.

За 24-та поредна година Национален клуб „Родолюбие” с председател д.ик.н. Янка Такева, която е и председател на СБУ, отправи предизвикателство към всички онези, които обичат България - нейното славно минало и прекрасна природа, почитат традициите и ги пазят живи.

Конкурсът бе провеведен под егидата на Министерството на образованието и науката и Историческия факултет на СУ “Св. Климент Охридски”, Синдиката на българските учители, ТАНГРА ТанНакРа ОБЩОБЪЛГАРСКА ФОНДАЦИЯ, Националния дворец на децата, Сдружението на преподавателите по история в България, Националния исторически музей и Националния военноисторически музей.

"Тази година участваха 122 ученици от V до XII клас от цялата страна с разработки под формата на мултимедийна презентация, изследователски писмен проект и есе в национален кръг, от които до оценяване достигнаха 34 есета, 48 реферати, 26 презентации и 14 учителски разработки в конкурса „Мисия учител”, съпътстващ националния ученически конкурс", обясни за събитието и получените големи награди от учениците от СУ „Никола Вапцаров“ – Хаджидимово, наградената също учителка по български език и литература Заприна Глушкова.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK