4 югозападни общини са с финансови затруднения

Снимка: Infomreja.bg

13 общини (или 4,9% от всички общини в страната) отговарят на три и повече от критериите за общини с финансови затруднения, става ясно от данните от годишните отчети за касово изпълнение на бюджетите на общините края на 2017 г.

Това заявява финансовият министър Владислав Горанов в отговор на депутатско питане за анализа на МФ на данните за финансовото състояние на общините през 2017 г. и за общините в процедура по финансово оздравяване през 2018 г., предаде репортер на БГНЕС.

Общините определени като общини с финансови затруднения през 2018 г. са Симитли, Струмяни, Белоградчик, Грамада, Димово, Кочериново, Рила, Сапарева баня, Септември, Перник, Неделино, Чепеларе и Стамболово.

Общини, които през 2018 г. отпадат от списъка на общините определени като общини с финансови затруднения, са 21 - Созопол, Сунгурларе, Бяла, Брегово, Видин, Борован, Криводол, Мизия, Оряхово, Кърджали, Тетевен, Георги Дамяново, Белово, Велинград, Лесичово, Белене, Ветово, Сливен, Баните, Девин и Минерални Бани.

Предприетите от тях мерки и планове за оздравяване, са довели до положителни резултати и подобряване на един или повече от показателите по чл. 130а, ал.1 от ЗПФ, информира Горанов. Той допълва, че през 2017 г. са съгласувани планове за финансово оздравяване на 10 общини - Перник, Белово, Тетевен, Септември, Велинград, Сливен, Сунгурларе, Видин, Мизия и Симитли.

Тези общини изготвиха и изпратиха за съгласуване оздравителни планове, в които си поставят цели за финансово оздравяване, които включват мерки за увеличаване на приходите и оптимизиране и ограничаване на разходите в годишен и средносрочен план, изготвени на база на обективен анализ на основни финансови показатели.

Целта е да бъде намален дефицитът по бюджета, както и ограничаване на необезпечените и просрочени задължения и да бъдат въведени конкретни мерки за подобряване на процеса на управление на общинските финанси.

По отношение на просрочените задължения при 9 общини (всички без община Велинград) се наблюдава намаление на размера на просрочените задължения в края на 2017 г. спрямо края на 2016 г., като при общините Перник, Белово, Септември, Сливен, Видин и Мизия просрочията намаляват в размер по-голям от отпуснатия безлихвен заем за финансово оздравяване, т.е. тези общини са разплатили предвидените за погасяване просрочени задължения с предоставения от централния бюджет заем и погасяват просрочия с реализиран ефект от заложените в плана мерки, подчертава финансовият министър, като уточнява, че единствено при община Мизия наличните към края на годината просрочени задължения не надвишават законовото ограниче
 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK