Ученици от СУ "Христо Ботев" в Кочериново се запознаха с историята за спасяването на българските евреи

Снимки: СУ "Христо Ботев" - Кочериново

Гимназисти от СУ "Христо Ботев" - Кочериново, се запознаха с историята за спасяването на българските евреи.

Инициативата е по проект "Спомените оживяват" с ръководиел Даниела Миланова - учител по история и цивилизации.

Вчера в училището бе проведена кръгла маса по темата за Холокоста и приноса на хората от Кочериновския край за спасяването на евреите.

В проекта участваха ученици от 10. и 11. клас, със свои идеи и практически задачи се включиха и Василка Тасева - учител по английски език, и Славчо Иванов – учител по икономически дисциплини.

Възпитаниците на СУ "Христо Ботев" - Кочериново, изработиха табло и брошура под надслов "Нека помним миналото си" и "Заедно, макар и различни".

"Целта, която си поставихме, бе да формираме толерантно отношение у младите хора, базирано на информираност, личен опит в общуването с представители на други религиозни и етнически групи, както и директен контакт с обичаите, традициите и културните ценности", коментира ръководителят на проекта Даниела Миланова.

В училището бяха организирани дебати и събеседване с учениците в извънкласните занимания, свързани с проблемите на нетолерантност, дискриминация и принос за възпитаването на младото поколение в хуманност, демократични ценности и гражданско съзнание.

Учениците обмениха опит с представители на културни дейци и институции, свързани с историята за спасяването на българските евреи в област Кюстендил.

Запознаха се с приноса на Димитър Пешев и други видни кюстендилски граждани в спасяването на българските евреи по време на Втората световна война.

През ноември 2017 г. те посетиха места, свързани с културата, традициите и историческото развитие на еврейската общност в областите София и Кюстендил. Разгледаха и Софийската синагога в центъра на столицата.

Проектът е подкрепен от The Olga Lengyel Institute (TOLI).
 
 
 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK