Десет младежи бяха отличени в конкурса за есе на ДБГ – Благоевград

Снимки: ДБГ

Десет младежи бяха отличени в конкурса за есе „Образование и гражданска активност – ключ към успеха на България“, организиран от ДБГ – Благоевград по повод Празника на българската писменост и култура на празнична церемония в музея в Благоевград на 19 май.

Илиян Лазаров от СОУИЧЕ – Благоевград и Виктория Апостолова от ЕГ „Акад. Л. Стоянов" взеха първото място в групата до 18 години. Наградата при студентите взе Петя Субева от ЮЗУ „Неогит Рилски“. Бяха  отличени  още седем младежи от групата на по-малките участници – ученици от село Крупник и градовете Разлог, Петрич, Кресна и Гоце Делчев.

Организираме тази инициатива, за да възпитаваме у младите хора стремеж към просвета. Това е отлична възможност учениците и студентите да споделят свои виждания за значението и ролята на образованието и гражданската активност като основен двигател на човешкия прогрес за стимулиране на развитието на България, започна приветствието си към младите участници Анна Бистичка, заместник-областен управител и областен координатор на ДБГ - Благоевград.

Основната ни цел е да стимулираме гражданската активност у младото поколение и тя да стане приоритет на младежите, които да разгърнат своя потенциал и да отправят своето послание за бъдещето на страната, в която  да продължат образованието си и да се реализират, добави тя.

Елка Апостолова, общински председател на ДБГ – Благоевград, подчерта, че есетата са много искрени, някои от тях критични, други тъжни или оптимистични, но във всички  личи гордостта от българската история и култура,  амбицията за личен успех, желание промяна на България, както и разбирането, че промяната започва от всеки от нас. А образованието и активната гражданска позиция са пътят за промяна на България, както и за нейното достойно място в Европа.

Участниците получиха грамоти и парични награди, които бяха връчени от Наградите бяха връчени от Ивайло Златанов - началник на Регионален инспекторат - Благоевград, Анна Бистричка и Елка Апостолова.

Гости на събитието бяха общински председатели на ДБГ от област Благоевград, както и общински съветници от РБ в ОбС – Благоевград.

Участие в конкурса взеха 23 младежи от 6 общини от Благоевградска област  - Благоевград, Симитли, Кресна, Петрич, Гоце Делчев и Разлог. Творбите бяха оценени от 5 членно жури в състав: Любима Димитрова - Експерт по БЕЛ в Регионален инспекторат - Благоевград, Красимира Кацарска - преподавател по БЕЛ В ЕГ "Академик Людмил Стоянов", Бетина Апостолова - журналист, Анна Бистричка - зам.-областен управител на област Благоевград и Елка Апостолова - общински председател на ДБГ.

Първа награда - 2 броя, както следва:

1.Илиян Божидаров Лазаров, СОУИЧЕ" Св.Климент Охридски" - Благоевград

2.Виктория Христова Апостолова, ЕГ "Акад.Людмил Стоянов"

Втора награда - 2 броя, както следва:

1.Кристина Иванова Богданова, СОУ"Св.св.Кирил и Методий"- с .Крупник, община Симитли

2.Румяна Руменова Спасова, СОУ"Братя Петър и Иван Каназиреви", гр.Разлог

Трета награда - 5 броя, както следва:

1.Елена Тодорова Таракова,ПГИТ"Проф.д-р Асен Златаров"гр.Петрич

2.Симона Владимирова Григорова, СОУ"Свети Пайсий Хилендарски", гр.Кресна

3.Мереим Юзеир, НПГ"Димитър Талев", гр.Гоце Делчев

4.Емануела Георгиева Колева, СОУ "Свети Паисий Хилендарски"гр.Кресна

5.Камелия Божидарова Григорова, СОУ "Св.Паисий Хилендарски", гр.Кресна

 

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK