Ученици от Сатовча за трети път ще бъдат евродепутати за един ден в Страсбург

Снимка: СУ "Св. св. Кирил и Методий" - с. Сатовча

Възпитаници на СУ „Св. св. Кирил и Методий" - Сатовча, с преподаватели Нели Коемджиева и Мирослав Камберов, за поредна година се представиха отлично на регионалното състезание „Евроскола“, организирано от Европейския парламент, което се проведе в Кюстендил.

Участниците от Сатовча се явиха на състезанието подготвени перфектно по всички въпроси от известния в региона и страната учител философ, Калоян Шишков, който макар и вече бивш преподавател, не спира да работи с подрастващите поколения на община Сатовча.

Учениците от Сатова успяха силно да впечатлят журито най-вече с отличните си и свободни умения да дебатират както на български, така и на английски език по 14 теми от национален и европейски интерес, свързани с устройството, функциите на Европейския съюз, законодателство, членове на ЕП, парламентарни групи, европейски политически семейства, бежанската криза, филмова награда ЛУКС, промени в климата и околната среда, гласът на гражданите в ЕС, бюджет на ЕС, оттеглянето на Обединеното кралство от ЕС, единен цифров пазар, тероризъм, равенство между мъжете и жените, разширяване на ЕС и др.

Победителите печелят пътуване не само за себе си, а и за група от 24-ма ученици и двама придружаващи ги учители. Първия път, когато възпитаници на гимназията в Сатовча спечелиха състезанието и бяха евродепутати в ЕП в Страсбург, бе през 2010 г., втория път - пак със същата мисия, ученици бяха европарламентаристи в Страсбург през 2014 г. и сега, след отличното им представяне на регионалното състезание "Евроскола" в Кюстендил, за трети път възпитаници на СУ "Св. св. Кирил и Методий“ в Сатовча ще представят родопската община в европарламента в Страсбург.

Пътуването е уникално събитие, което дава възможност на подрастващите български деца да научат повече за европейската интеграция, като сами се превърнат в част от нея.

По време на това грандиозно събитие ученици и учители от 28-те държави членки се превъплъщават в евродепутати за един ден в сградите на ЕП в Страсбург. Участниците вземат думата в пленарни сесии и заседания на парламентарни комисии, за да проведат дебати и да гласуват резолюции по наболели въпроси, като през цялото това време упражняват своите езикови умения и завързват нови приятелства с други ученици от цяла Европа.

За 10-те години от членството на България в Европейския съюз 110 училища са посетили Страсбург. На 22 март тази година 24 ученици от СУ "Св. св. Кирил и Методий" - Сатовча, за трети път ще се влеят в евроинициативата и ще бъдат евродепутати от община Сатовча за един ден.

 

КОМЕНТАРИ

Въведете име...19:39 - 11.02.2018
Боже нима сте безгрешни и много грамотни пък вие , просто грешка в имената имате си и Ушев и Шишков
СУ Сатовча17:08 - 11.02.2018
Калоян Шишков господа от инфомрежа! Поне имената научете,стига с вашата неграмотност!
Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK