Десетокласници от ПМГ „Яне Сандански“ спечелиха пътуване до Страсбург

Снимки: ПМГ "Яне Сандански"

Ученици от десети клас на ПМГ "Яне Сандански" - Гоце Делчев, с ръководител Александър Мандажиев, съвсем заслужено спечелиха пътуване до Страсбург. Те се представиха отлично на регионалното състезание „Евроскола“, организирано от Европейския парламент.

Възпитаниците на ПМГ впечатлиха журито с отличните си умения да дебатират както на български, така и на английски език. За добрата им подготовка по български език се бе погрижил Александър Мандажиев, а по английски език - учителите им Диска Дерменджиева и Гергана Шарланджиева.

Учениците бяха отлично подготвени по 14 теми от национален и европейски интерес, свързани с устройството, функциите на Европейския съюз, законодателство, членове на ЕП, парламентарни групи, европейски политически семейства, бежанската криза, филмова награда ЛУКС, промени в климата и околната среда, гласа на гражданите в ЕС, бюджет на ЕС, оттеглянето на Обединеното кралство от ЕС, единен цифров пазар, тероризъм, равенство между мъжете и жените, разширяване на ЕС и др.

Състезанието се състоя в Кюстендил, а учениците, все още изключително развълнувани, нямат търпение да осъществят достойно спечеленото пътуване до Европейския парламент в Страсбург.

Всъщност победителите печелят пътуване не само за себе си, а и за група от 24 ученици и двама придружаващи преподаватели.

Пътуването до Страсбург е уникално събитие, което дава възможност на участниците да научат повече за европейската интеграция, като сами се превърнат в част от нея.

Ученици и учители от 28-те държави членки се превъплъщават в членове на ЕП (евродепутати) за един ден в сградите на ЕП в Страсбург. Участниците вземат думата в пленарни сесии и заседания на парламентарни комисии, за да проведат дебати и да гласуват резолюции по наболели въпроси, като през цялото това време упражняват своите езикови умения и завързват нови приятелства с други ученици от цяла Европа.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK