Ученици от Сатовча сведоха глави пред подвига на героите, погребани в Ново село

Снимки: СУ-Сатовча

Сред 600-те граждани на Република България и Северна Македония, посетили в Деня на храбростта военния мемориал в Ново село, бяха и 18 ученици от СУ „Св. св. Кирил и Методий“ – Сатовча, водени от преподавателката в училището Райка Славчева. Те бяха там по покана на фондация „Българска памет“.

Специален гост от обществеността на Сатовча бе дългогодишният учител по философия Калоян Шишков. Той и ученичката Рени Валериева от 12. клас дадоха интервю за събитието пред Българската национална телевизия. 

Сред гостите на събитието бяха: председателят на фондация „Българска памет“ - д-р Милен Врабевски, който е и инициатор на родолюбивата инициатива, посланикът на Република България в Република Северна Македония - Н. Пр. Ангел Ангелов, кметът на Петрич - Димитър Бръчков, кметът на Ново село - Горан Цветков и председателят на Движение за национална кауза - Андрей Арнаудов. 

В поклонението взеха участие Детският хор и Духовият оркестър към НМУ „Любомир Пипков“, гр.София, които изпълниха химните на Република Северна Македония, Република България и Европейския съюз.

„Традиционното честване на 6–и май - Ден на храбростта, ни дава повод да си спомним за миналото през призмата на настоящето и бъдещето. Благодарение на работата ни през годините тук се говори за България с добро. Със собствените си инвестиции даваме един добър пример за евроинтеграция с реални измерения, защото най-важното е да се случват нещата по посока важността на България и нейното регионално значение за интеграцията на Западните Балкани.

Искрено вярвам, че с това съвместно празнично честване и многобройните инициативи, които имаме с младите хора от региона, допринасяме за добросъседския диалог и солидарност между България и Македония в перспективата на общото ни европейско бъдеще“, заяви д-р Милен Врабевски.

На това паметно място са погребани 71 български войници, загинали в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война.
Заупокойна молитва в памет на падналите герои бе отслужена от Негово Високопреосвещенство - Струмишкия митрополит Наум.

По време на събитието бяха наградени ученици от Струмица  за успешно участие в конкурса на фондация „Българска памет“ за есе на тема: „Личността на Дядо Герасим Струмишки“.

От името на българските държавни институции, почит към паметта на падналите в защита на националните идеали бе отдадена от гвардейците от Националната гвардейска част.
В знак на признателност, учениците Росиана Орманова и Кристиян Джилджов поднесоха венец пред общия паметник „Българио, за тебе те умряха“.

 

КОМЕНТАРИ

Коментарите са забранени за тази статия.

FACEBOOK