Ученици от Разлог се учат на биодинамично земеделие

снимка: Община Разлог

Учениците от Професионална гимназия по механизация на селското стопанство в Разлог ще се учат на биодинамично земеделие. Кметът на община Разлог инж. Красимир Герчев поздрави и подкрепи младите и амбициозни фермери. Това се случи по време на конференция „Конвенционално, биологично, биодинамично земеделие – гаранция с бъдеще” в рамките на спечелен проект по Секторна програма „Леонардо да Винчи” – Мобилност на тема „Предизвикателството да изберем биодинамичното земеделие”.

Кметът Герчев, който бе официален гост, коментира, че всяка добра идея, за да се превърне в добра практика, трябва да има чуваемост и подкрепа. На конференцията присъстваха директорът на гимназията, учители и ученици. Димитър Стоянов, собственик на първата биодинамична ферма в България също уважи конференцията. Той коментира, че биодинамичното земеделие ще има резултати, когато не се тръгва с комерсиална цел.

20 момичета и момчета на възраст между 16 и 18 години от специалностите „Фермер” и „Монтьор на селскостопанска техника” и новата специалност “Растителна защита и агрохимия” ще работят по проекта. Те ще проведат трансгранична практика в биодинамична ферма в област Умбрия, Централна Италия с продължителност 3 седмици по предварително изготвена и съгласувана програма. Участниците ще получат сертификат за езикова подготовка, както и официално признаване за престоя в Италия със Сертификат за качествена практика и документ ЕВРОПАС Мобилност.

„Учениците, обучавани в ПГ по МСС - гр. Разлог идват от селски райони и имат желание и амбиция да станат фермери и земеделски производители от нов тип - образовани, с нови идеи и европейски опит. Така фермерите ще придобият нова визия и авторитет. Идеята ни за проекта се роди спонтанно, като естествено продължение на добрата практика от приключилия проект «Биологично земеделие» - традиция и бъдеще” - 2010г.”, коментираха учители от гимназията.

 

снимка: Община Разлог
снимка: Община Разлог
снимка: Община Разлог
снимка: Община Разлог

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK