С 210 000 лева реставрират паметника на връх Шипка

Източник: МК

Средствата се осигуряват от Министерството на културата

Министерството на културата ще осигури необходимите средства за реставрацията на Паметника на свободата на връх Шипка, съобщават от ведомството.

Решението за това е взето след проведена работна среща в Министерството на културата между министър Боил Банов, заместник- министър Амелия Гешева и представители на институцията с директора на НПМ "Шипка - Бузлуджа" д-р Чавдар Ангелов.

За обезпечаване финансирането на препоръчаните дейности са необходими близо 210 000 лева. Музеят разполага с част от необходимите средства, а Министерството на културата се ангажира да предостави необходимия остатък, за да бъдат завършени в цялост предвидените проектни дейности.

На 1 юли е издадена заповед от кмета на Община Казанлък Галина Стоянова за извършване на необходимите ремонтни дейности. Към ръководството на Музея са отправени и препоръки с цел цялостно укрепване на съоръжението, отбелязани в констативните протоколи на Главна дирекция "Инспекторат за опазване на културното наследство" след проверки на място през 2015, 2018 и 2020 г.

Дадени са указания за пълно архитектурно и фотозаснемане и за конструктивно обследване на обекта, въз основа на които да се възложи изготвянето на проект за реставрация на паметника. От Министерството на културата посочват, че през последните четири години ръководството на Музея е инициирало редица дейности - геодезическо заснемане на паметника и прилежащия му район, снабдяване на обекта с акт за публична държавна собственост, изработване и регистриране на технически паспорт на недвижима културна ценност, съгласуване на предварително проучване и задание за проектиране на цялостната консервация и реставрация на Паметника на свободата.

През май тази година паметникът на Шипка беше обезопасен с предпазна ограда за осигуряване безопасността на посетителите и предотвратяване на инциденти преди завършването на работата по цялостното укрепване на съоръжението.

На 18 май Националният парк-музей "Шипка-Бузлуджа" отвори врати за посетители при необходимите мерки за сигурност.

Последната сериозна консервационно-реставрационна намеса е била проектирана в края на 70-те години на миналия век и извършена в началото на 80-те години.

Национален парк-музей "Шипка-Бузлуджа" притежава статут на историческа културна ценност с категория "национално значение". /news.bg/

 

 

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK