Над 100 граждани за един ден поставени под карантина в община Петрич

Снимка: Infomreja.bg

Има много обаждания на петричани, прибиращи се от Англия

Над 100 граждани за един ден поставени под карантина в община Петрич.

Кметът Димитър Бръчков: Благодаря за съдействието на ДГС „Петрич“ и ДГС „Първомай“, както и на Пощенска станция - Петрич. На проведена работна среща с директорите на горските стопанства г-н Делин и г-н Ефремов уточнихме, че имат готовност да се включат в доставянето на храна, медикаменти и друго неотложно за хората, живущи основно в най-отдалечените и труднодостъпни села на община Петрич. Отделно от това е постигнат консенсус Общината да съдейства на Пощенската станция и нейните служители при изплащането на пенсиите във високопланинските села със съдействието на кметските наместници и общински автомобили. В другите села ще бъдат осигурени по двама служители на Пощата, ако е необходимо и от Общината, за да не се допуска струпване на хора.

Само преди ден 400 души по официални списъци бяха под карантина в община Петрич, 50 са с отпаднала карантина. До днес сутринта те са със 100 повече.

Насочвам вниманието към тези хора и техните семейства. Да бъдат отговорни! Имаме много обаждания на петричани, прибиращи се от Англия, които търсят информация. Коментираме непрекъснато с медицински лица и полицията, а изводът е, че много хора спестяват информация, когато кацат в други областни градове и не попадат в списъка на РЗИ. Това е големият проблем за всички ни! Провокиран съм от вчерашните изявления на част от съветници, които се поинтересуваха от болницата след случая с пациента от с. Плоски. В същия ден имаше и пресконференция на патриотична партия – никъде другаде в нито една община такова поведение няма. Да се движиш на ръба на страха и неизвестното, да правиш политики.

Относно болницата искам да попитам: Колко от съветниците са отишли на място в болницата, за да се интересуват каква е ситуацията там, преди да дават оценки за работата на медицинския персонал, да правят квалификации и дават оценка за работа в болницата? Нито един не е отишъл да провери, а е свършено много работа! Оценявам разумният подход на голяма част от съветниците, които не търсиха публичност, но подходиха отговорно в тази ситуация, защото няма нужда от истерия, тя не помага.

Относно част от предложените от партиите икономически мерки искам да подчертая, че съм изумен - предлагат се мерки, спрени със закон централно. Такса битови отпадъци, която толкова се спряга и служи за словесна еквилибристика на всеки трябва да е пределно ясно, че идва при нас, пращаме я на министерството и оттам към депа. Някои я включват като икономическа мярка. Такъв вариант не е залегнал дори в Закона за извънредното положение.

Предложената мярка звеното „Домашен социален патронаж“ да снабдява плодове и зеленчуци от местни стопани звучи добре, но точно тези, които го предлагат ще са първите, които ще пуснат сигнали срещу това, защото има закони, нормативи, които трябва да се спазват и ние ги спазваме.
Имаме поне 60 предложения за частни и инвеститорски намерения, които чакат решение и затова благодаря на съветниците, които са подкрепили в края на месеца да има и редовна сесия.

Чухме някои възкръснали в политиката да обясняват за обществените поръчки, които се провеждат. Някой да видя в Закона за извънредното положение да е залегнала промяна в ЗОП? Не, защото държава, институции и общини трябва да функционират, тъй като има належащи проблеми за решаване. Да спрем тогава поръчките за новите сондажи и помпи за питейна вода на Петрич? За кръговите кръстовища, за уличното изкърпване? До момента 38 заповеди за ПУП-ве и разрешения за строеж чакат, а те са на физически лица и на бизнеса за нови производствени и индустриални инициативи – нова база на АВВ, за нов завод по пътя за оранжерийте и много други. Ние сме хората, заедно със съветниците, които трябва да вдъхваме доверие и спокойствие, а не само да искаме извънредни сесии с единствената идея да си прочетем декларациите!

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK