16-годишен дрогиран ученик изгори знамето на България в училището си

Снимка: burgas24.bg

На 2. април под ръководството на Специализираната прокуратура започна разследване за опетняване на националния трибагреник на Република България - престъпление по член 108, ал. 2 от НК.

Извършен е оглед на местопроизшествието от прокурор от Специализираната прокуратура и следовател от Следствения отдел на СП.

Установен е и извършителят – 16-годишният Хасан А., ученик в десети клас на училище в Провадия. Момчето е от ромски произход.

Националното знаме на Република България е било подпалено в училище „Д-р Петър Берон“ във варненското село Царевци, откъдето е десетокласникът.

Инцидентът е станал на 1. април. До момента е установено, че ученици от селото се събирали в двора на училището. Пушели марихуана и използвали безплатен интернет.

Националното знаме е било поставено на козирката над входа на училището.

На 1. април в училищния двор се събрали приятели. Около 22 часа 16-годишният Хасан свалил знамето. Счупил дръжката му и започнал да го размахва от козирката. След това го запалил.

Обгорелият национален трибагреник е намерен в училищната сграда, където Хасан проникнал, след като счупил два прозореца.

Прокурор от Специализираната прокуратура разпита непълнолетния извършител на престъплението. Той ще отговаря за опетняване знамето на Република България. Престъплението се наказва с лишаване от свобода до 2 години или с глоба до 3000 лева.

 

Снимка: МВР

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK