Образователният министър възхитен от работата между Община Банско и училищата

Снимка: Infomreja.bg

Изключително ползотворни и приятни с приятелски дух.

Така преминаха срещите на директорите и педагозите от училищата в Банско и Добринище с министъра на образованието Красимир Вълчев.

Днес образователният министър бе на официално посещение в Банско, където бе запознат с условията, в които се учат децата в общината.

Домакинът – кметът Георги Икономов, представи на министър Вълчев своя екип, а след това двамата посетиха Началното училище „Св. Паисий Хилендарски”, Професионалната гимназия по електроника и енергетика в Банско и ОУ „Св. Климент Охридски” – гр. Добринище.

Министър Вълчев бе впечатлен от добрите учителски колективи, работата на педагозите и на директорите и най-вече доброто партньорство между общината и учебните заведения.

„Хубавото в нашето училище е, че колективът се подмладява, но има много здрава спойка между опитните и млади колеги. Имаме работещо училищно настоятелство и обществен съвет. Родителите ни помагат много и работим заедно. Имаме 10 клуба за занимания по интереси – математика, музика, екология, английски език“, каза новият директор на Началното училище в Банско – г-жа Евгения Тренчева.

Тя изтъкна, че общината е решила един дългосрочен проблем с натовареността на улицата пред входа на самото училище.

„Хубавото на училището е, че се намира между двете най-прекрасни улици след ремонтите през изминалата година. Сега сме в един Рай“.

В училището изключително много се залага и на спорта.

Трябва ли мишката да измести книжката, запита госпожа Катя Тренчева, а министърът ѝ отговори, че „трябва да има баланс“.

„Тези деца, които обучаваме днес, ще работят през 2050/ 2060 г., когато дигитализацията ще бъде на първо място. Обратният ефект на информационните технологии обаче е движението“, допълни Вълчев.

Началното училище е решило проблема с обездвижването и всеки петък има спортен полуден, а междучасията са за весели танци и игри.

Министърът разгледа подготвителната група и първи клас, ресурсния кабинет, библиотеката и коридорите с таблата, изработени от деца и учители, срещна се с екипа на училището и присъства на музикалното междучасие – хоро на двора.

„Тук в Благоевградска област сте отличници в по изучаване на религия в училищата“, каза образователният министър пред колектива на началното училище.

Благодарение на общинската програма, децата се записват на СИП „Религия“, а родителите подкрепят това начинание.

Благодаря на господин Икономов за подкрепата, както и на господин Златанов, каза директорът на Професионалната гимназия в Банско - Сашка Тодорова.

Най-голямата придобивка, реализирана по програма, е ремонтът, благодарение на който днес училището спестява по 20 000 на година от топлоенергия.

На срещата директор Тодорова изрази и благодарност към министъра за отпуснати средства по инвестиционна програма на МОН за изграждането на новата отоплителна инсталация и присъединяването към местното топло дружество/ топлофикация.

Тодорова сподели, че фирма взима деца на стаж и при проявен интерес от тяхна страна в бъдеще ще им плащат такси във висшите учебни заведения.

„Банско е много добро място за живеене, което учениците ще разберат след време“, категоричен бе кметът Икономов.

В Професионалната гимназия по електроника и енергетика министърът се срещна с учениците от 12-те класове, разгледа часа по програмира на уеб дизайн, учебната практика по запомнящи се устройства и часа по английски език.

Министърът обеща финансиране за физкултурния салон.

В ОУ „Св. Климент Охридски” в гр. Добринище бяха обсъдени основни проблеми в образованието, които са и на национално ниво.

Общата ситуация е, че се вдигат и разходите за издръжка, което лишава училищата да отделят сами средства за модернизация. Догодина кабинетът предвижда отпускането на средства именно за модернизиране на училищата, включително и за закупуването на техника. Предвижда се и въвеждането на изцяло електронните дневници. Най-приоритетни остават обаче заплатите на учителите, които от години на бяха увеличавани, каза министър Вълчев.

 „Ние имаме подкрепата на Община Банско и се справяме добре!“, заяви директорът.

"От вас зависи как да преподавате, вие сте хората, които да транслират и пресъздадат това в учебниците. Не бива родителите да пренебрегват професионализма ви", сподели в края на срещата си министърът.

Като обобщение след обиколката и срещите в учебните заведения в община Банско, образователният министър каза:

„Системата и училищата в Банско работят добре, имат си предизвикателства и искания, свързани най-вече с материално-техническата база, обсъдихме и приема след 7-и клас, с удовлетворение разбрах, че в гимназията по Енергетика и електроника са реализирали две паралелки миналата година. Приемът не е самоцел, трябва да бъде съобразен с  потребностите на местната икономика, нуждата от специалисти в областта на туризма, изучаването на чужди езици, взето е и решение за приема, което удовлетворява всички училища.“

 

Снимки: Община Банско

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK