Ученици от Хаджидимово работиха и се забавляваха с връстници от Македония

Снимки: СУ-Хаджидимово

От 24 до 30 март шестима ученици и двама учители от СУ "Никола Вапцаров", гр. Хаджидимово, взеха участие в международната работна среща по проект L`amitie`en partage, Програма Еrasmus+, която се проведе в с. Чашка, Македония.

Тържествено откриване на работната седмица по проекта започна с интересна програмар подготвена от учениците от училище ООУ "Тодор Янев“, а гостите бяха приветствани с добре дошли на английски език от координатора на проекта в с. Чашка - Лиляна Таневска. Гостите се наслаждаваха  на песни на френски език, танци подготвени от по-малки възпитаници, и презентации за Румъния, Италия, Полша, България, Македония, представени пред гостите.

В продължение на една седмица учениците от държавите участници в проекта участваха в различни дейности – работилници за изработване на несесери за моливи и химикали, спортни дейности, наблюдаваха как се произвеждат глинени съдове и имаха взможността лично да изработят свои продукт.

Всички деца бяха настанени в приемни семейства, като по този начин се създава предпоставка взаимотношенията да станат още по-близки и приятелски.

Първият ден бе тържествено открита на работната среща, последваха и запознаване на участниците, посещения в учебни часове, спортни игри и състезания.

През втория ден всички участници бяха поканени на среща с градоначалника и кмет на община Чашка г-н Горан Стояновски.

След топлото посрещане последва разглеждане на забележителностите Чашка. Учениците и ръководителите им посетиха грънчарска работилница, където наблюдаваха и опитаха да изработят глинен съд. Разглеждането на региона продължи с посещение на винарна, където се произвежда екологично чисто натурално вино, предназначено за гурме ценители в екзотични страни, струващо много скъпо. Разходката продължи с посещение на рибарско селище и празничен обяд, подсигурен от кмета на община Чашка г-н Горан Стояновски.

Третият и четвъртият ден от визитата бяха предвидени за екскурзия до Охрид, Охридското езеро и Манастирите "Св. Климент Охридски" и "Св. Наум Охридски". Участниците имаха невероятната възможност да видят Самуиловата крепост, Билянините извори и да преплуват с корабче Охридското езеро. По пътя към Охрид  участниците посетиха и Скопие. Посетиха музея на Майка Тереза и Националния исторически музей на Македония.

Последният ден на работната среща отново бе в училище "Тодор Янев" в Чашка, където отново имаше игри, посещения в учебни часове и заключителни анкети за споделяне на впечатления и очаквания от срещата.

Седмокласничката Гергана Атанасова грабна сърцата на всички присъстващи с изпълнения на българските народни песни "Пиринска девойка“ и "Катерино моме“.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK