Ученици от цялата страна на визита в Брюксел след участие в конкурса "Заветите на първоучителя Климент Охридски“

Снимки: ГЕРБ

Десет ученици от цялата страна ще посетят Европейския парламент в Брюксел по покана на евродепутата Андрей Новаков. Те спечелиха наградите на състоялия се конкурс на тема „Заветите на първоучителя Климент Охридски“.

Конкурсът бе организиран от Радио Благоевград, Регионалния инспекторат по образованието и Средно общообразователно училище с изучаване на чужди езици „Св. Климент Охридски” – Благоевград.

Състезанието бе под патронажа на Андрей Новаков и се реализира със съдействието на Регионален исторически музей – Благоевград. Той бе посветен на 1100-годишнината от смъртта на свети Климент Охридски и на 25 години от създаването на училището. В конкурса взеха участие 134 ученици от 25 области в страната. 

В награждаването на победителите се включи народният представител Даниела Савеклиева. Нейната награда към победителите от област Благоевград е посещение на Народното събрание на Република България. 

„Целта на конкурса бе да се приобщим участниците към историческото дело, забележителните постижения и духовния и книжовен принос на Климент Охридски в изграждането на българската средновековна култура“, заяви Андрей Новаков. По думите му, този конкурс ще подпомогне възпитаването на патриотично чувство и признателност към първоучителите и създатели на българското просвещение и духовност.

Евродепутатът благодари на директора на СОУИЧЕ „Св. Климент Охридски” – Благоевград Катерина Марчева за добрата й работа. „Уверен съм в доброто бъдеще на всички Ваши възпитаници и вярвам, че ще се реализират успешно като граждани на Европа и ще прославят името на България по света“, коментира той.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK