В родния дом на Георги Измирлиев отбелязаха 168 г. от рождението му

Снимки: РИМ

В родния дом на Георги Измирлиев - Македончето се проведе тържество, посветено на 168 г. от рождението му. Тържеството беше открито от д-р Елена Чалгънова, уредник в Регионален исторически музей-Благоевград.

Тя представи участниците и разказа за мястото на Македончето в историята на Благоевград и в националноосвободителното движение на българския народ.

Подчерта, че той е един от апостолите, който стимулира енергията на следващите борци за национално освобождение и обединение. 

Учениците от 2-ри Б клас при V СУ „Г. Измирлиев”- Благоевград, с класен учител г-жа Чимева представиха интересна сценка, свързана с живота на Г. Измирлиев, чудесно интерпретирана през погледа на детските очи. Учениците рецитираха стихове посветени на Македончето, както и стихотворение, писано от тяхна съученичка.

Други показаха своята представа за Г. Измирлиев и неговото място в паметта на съвременните деца посредством рисунки. Припомниха на присъстващите някои от най-силните мисли изказани от Измирлиев. Учениците направиха своеобразен албум със стихове, рисунки и мисли, който подариха на музея.

Те предоставиха за раздаване на посетителите в родната къща на Македончето 50 картички с портрета и изписана една от вечните мисли на Измирлиев – „Аз съм въстанал с цел да освободя Отечеството си. Това е дълг на всеки българин!... Свободата е свято нещо!” 

Втората част от тържеството включваше демонстрация на облекло и оръжие от епохата на въстанията, представена от атрактивния клуб „Традиция”, регионален клон Благоевград, с патрон „Г. Измирлиев”. В.и.д. директор на Регионален исторически музей - Благоевград д-р Кирил Алексиев разказа на малките ученици за облеклото, което са носили въстаниците от 1876 г., показа хладно и огнестрелно оръжие, използвано от Априлци. Децата имаха възможността, не само да се докоснат до оръжието, но по-смелите от тях, успяха и да стрелят. 

Програмата посветена на 168 г. от рождението на Г. Измирлиев завърши с добро настроение на всички участници и гости.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK