Ученици от Благоевград се включват в Деня на народните будители с музейна инициатива

Снимка: Личен архив

На 27 октомври 2016 г. (четвъртък) от 13, 30 ч. в РИМ-Благоевград ще се проведе мероприятие, посветено на Първи ноември – Ден на народните будители.

В музейната инициатива ще участват ученици от VІІІ СОУ „Арсени Костенцев“ в Благоевград. Това са ученици от 5 „а“, 5 „б“ и 5 „в“ класове, с учители г-жа Черварова, г-н Гунчев, г-жа Балилова и педагогическият съветник г-жа Жулиета Думбанова.

Музейното занимание ще включва: презентация за Братя Миладинови, с информация за културно-просветната дейност развита от Стружките братя и тяхното място в нашето съвремие; сведения за Народните будители и този светъл празник в българската история.

Акцент в изложението ще представлява непосредственият досег до печатни материали излезли през годините, посветени на Братя Миладинови и техният сборник „Български народни песни“.

Тази година се навършват 155 г. от неговото обнародване. Годишнината е повод учениците в Благоевград да си припомнят за делото на Братя Миладинови и техният епохален труд, оставил трайни следи в историята на българската национална култура.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK