Ученици от Благоевград се включиха в рецитал под надслов "Ден на народните будители"

Снимки: РБ "Димитър Талев" - Благоевград

Тази сутрин в читалнята на Детския отдел на Регионална библиотека „Димитър Талев” - Благоевград се проведе тържествен рецитал под надслов „Ден на народните будители”. С инициативата бе почетена паметта на българските възрожденци – писатели и революционери, а целта бе и възпитаване на децата в дух на родолюбие.

Участници в тържеството бяха второкласници от ІІІ ОУ „Димитър Талев” с ръководител Галя Грозданова. Гости на празника бяха студенти от специалност "Начална училищна педагогика с чужд език" в ЮЗУ „Неофит рилски” – Благоевград.

Библиотекар от Детския отдел изнесе беседа за българския национален празник – Ден на народните будители. Разказа на учениците за българските будителите – духовници, революционери, писатели, дарители. Показа им ръкописен препис на „История славянобългарска” от Паисий Хилендарски, изработен от ученици от ІІ ОУ „Димитър Благоев” с ръководител Светла Борисова.

Учениците споделиха какво знаят за български възрожденски будители и декламираха литературни произведения, написани от тях и посветени на будителите. На учениците бе прожектиран документален филм за празника на народните будители.

На 29 октомври се навършват 102 г. от гибелта на един от народните ни будители – поет и македонски воевода – Пейо Яворов (починал на 29 октомври 1914г.). Библиотекар от отдела разказа на децата за живота и делото на Пейо Яворов и за неговото участие в освобождаването на Благоевград, Банско, Неврокоп и Кавала, по време на Балканската война.

За финал учениците разгледаха изложба от портрети на народни будители, организирана във фоайето на библиотеката. След тържеството децата поднесоха цветя пред паметника на Пейо Яворов в Градската градина на Благоевград.

 

КОМЕНТАРИ

жител16:29 - 28.10.2016
Слаба организация е в регионалната библиотека.
Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK