Ученици от Белица, Доспат и Украйна на 5-дневна визита в Тервел, участваха в тържествата за 100 г. от Добруджанската епопея

Снимки: ПГ "Никола Вапцаров" - Белица

Под патронажа на Фондация „Българска памет“ от 24 до 28 октомври ученици от Белица, Доспат и Болградската гимназия „Георги Раковски“ - Украйна, посетиха град Тервел. Групата взе участие и в заключителните тържества в чест на 100 години от Добруджанската епопея от 1916 г. 

Визитата е част от дейността на Фондация "Българска памет" с председател д-р Милен Врабевски и по инициатива на община Тервел. Гостуването бе осъществено в рамките на традиционния есенен семинар със средношколци във Варна.

"Видяхме и почувствахме как се работи за развитието на потенциала на всяко дете и това се прави с грижа, положително отношение, мотивиране и подкрепа. Младите хора придобиват увереност и знания, които не просто им дават силата да успяват, дават им силата на трайния успех", коментира директорът на Професионална гимназия "Никола Вапцаров" в Белица, Фанка Къшева. 

"Останахме с чудесни впечетления от прекрасните хора там, които се погрижиха престоят ни да бъде незабравим и които ни накараха да се почувстваме като част от тяхното семейство. Тези няколко дни бяха изпълнени с много положителни емоции и забави. Най-напред посетихме Военно гробище музей в град Добрич, там имахме възможността да се запознаем с историята на Добрич и Тервел, също така и с проведените там битки", сподели Ани Дойкова от Доспат.

Групата посети и ОДК "Малкият принц", където бе предвидено обучение по грънчарство и добруджански хора. Учениците са се срещнали с кмета на града, посетили са и местното училище. 

"Едни от най-хубавите дни в живота ми, изпълнени с емоции, приятелства, основи за уникални спомени и обич. Това бяха дни, в които научавахме много нови неща, предадени по интересен за нас начин. Дни, в които се запознах с изключителни хора. Изучавахме история и традиции, започнахме от "Добруджанската епопея" и стигнахме до това как се прави традиционна българска баница. Дни, в които заедно - българи и бесарабски българи, станахме едно цяло, бяхме полезни едни на други, научихме много. Бяхме българи в истинския смисъл на думата - заедно и сплотени", разказа впечатленията си и Джени Ахмед от Белица.

"Днес е 1 ноември - Денят на народните будители. Нека отдадем заслужена почит на всички духовни водачи на нашия народ – учители, просветни и културни дейци, отстояващи идеала за родолюбие в миналото и днес. Честит празник!", пожела директорът на Професионална гимназия "Никола Вапцаров" - Белица, Фанка Къшева.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK