Ученици и учители от СУ "Никола Вапцаров" - Хаджидимово с едноседмична визита в Италия по проект "Ефектът на пеперудата"

Снимки: СУ "Никола Вапцаров" - Хаджидимово

Екип от петима ученици и трима учители от СУ „Никола Вапцаров“ – Хаджидимово се завърна преди дни от поредната си, пета работна среща по проект Еразъм плюс – „Ефектът на пеперудата”, която се състоя в Stigliano (Италия) от 26 февруари до 4 март.

На срещата присъстваха учителите Заприна Глушкова – координатор на проекта, Виолета Карамихалева и Галя Петрелийска – членове, и учениците Димитрина Захариева, Надя Попова, ГеоргиСпахиев, Евгения Разменова – 8 клас, и Мария Захариева – 9 клас.

Координаторът на проекта Заприна Глушкова разказа пред ИНФОМРЕЖА за перфектното представяне на училището в Хаджидимово за свършената отлична работа по проекта, както и за незабравимите спомени и емоции, запечатани от слънчева Италия. 

Групата пристигнала в малкото италианско градче Stigliano в неделя, където учениците са били приети и настанени в италиански семейства. Именно там учениците и учителите от Хаджидимово са осъществили първите си контакти.

"Същинската ни работа започна още в понеделник сутринта с топлия прием в училището, който усетихме още от самия вход от директора Мичела Антонио Наполитано, с която разгледахме учебното заведение. Учениците представяха своите разработки и драматизации, а в следобедните часове наш гост бе  кметът на Стилиано, който ни запозна с историята на красивото градче", разказа с нескрито вълнение координаторът на проекта Заприна Глушкова.

Тя допълни, че българските участници са посетили антропологическия музей и са се запознали с част истрическото му минало.

"Краят на първия ни работен ден завърши в съседното градче Акчетура, където се запознахме с другото училище и бяхме под тяхното изключително покровителство. Там ни бяха подготвили страхотно парти, на което учители и ученици танцувахме и пяхме под звуците на прекрасната италианска музика, което бе много сполучлив начин за опознаване и разчупване на ледовете между всички участници", сподели Глушкова.

На следващия ден хаджидимовската група е участвала във вълнуваща конференция с професор Дьо Бони от университета в Неапол, който е запознал младите хора с европейските и по-конкретно с италианските закони за равноправието между половете. След това учениците са работили по групи по темата и са създали уникални постери и брошури.

Координаторите пък провели първата си работна среща, на която обсъдили напредъка на проекта и новата му тема - околна среда. Участвали са в организираната от домакините карнавална вечер, на която учениците и учителите от четирите партньорски страни - Италия, Франция, Македония и България се маскирали като различни герои от приказките и историята.

Първият ден от месец март в Италия посрещнал българите от Хаджидимово с дъжд, който обаче не ги отказал да заминат на планираната учебна екскурзия до Матера. Матера се оказал град с истинско световно признато наследство от ЮНЕСКО. Разходките по тесните му улички за българската група били истинско завръщане в древната средиземноморска цивилизация.

Участниците в проекта от училището в Хаджидимово са взели дейно участие и в организираните езикови игри от езиков център “Casa Netural”, след което с мартеници и брошури с описана легендата за мартениците и Баба Марта изненадали всички участници.

Третото училище, което са посетили в красива Италия, е било в Горголионе. Там ги е посрещнал лично управникът на градчето. В специално осигурена зала учениците са изгледали изключително интересен филм, в който жена търсела право на глас чрез организиран протест.

"В Горголионе посетихме и двете местни малки предприятия: за обработка на камъни и производство на млечни биопродукти, в които работи голяма част от местното население, а ние, координаторите, обобщихме на работна среща резултатите от провеждането на петата мобилност по проект “Ефектът на пеперудата“- програма Еразъм плюс", заяви Заприна Глушкова.

На 3-ти март, в деня на националния празник на България, по чисто съвпадение с програмата на домакините, групата от България е имала ден на историческа тематика.

"Пътувахме с учебна цел до Метапонто, където посетихме „Tavole Palatine”. Това е една археологическа местност със съчетание от множество музеи и разкопки. Местен екскурзовод ни запозна с историческото минало, а на следващия ден се разделихме с нашите приятели от четирите държави. Седмицата ни в прекрасна Италия бе изпълнена с интересни дейности, които затвърдиха приятелството между учители и ученици от четирите страни, но раздялата, както при всяка среща, бе най-трудна за учениците", разказа още координаторът на проекта Заприна Глушкова.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK