Ученици блокираха автогарата в Гоце Делчев заради прегазената Гергана

снимки: infomreja.bg

Повече от два часа гоцеделчевската автогара, собственост на акционерно дружество "Динамо", днес остана обсадена от стотиците ученици в Гоце Делчев, които всеки ден пътуват с автобусите на фирмата.

Младите хора не пуснаха рейсовете нито да влязат, нито да излязат от гарата и по този начин изразиха гнева си от вчерашния трагичен инцидент с Гергана Кюмкова, която по време на движение изпадна от автобус и бе прегазена от гумите му.

Повечето от децата се оказаха очевидци на трагедията и признаха, че са уплашени и стресирани от видяното.

„Не съм спал цяла нощ. Пред очите ми Гергана падна от автобуса и бе премазана от задните гуми”, заяви председателят на Ученическия парламент в НПГ "Димитър Талев" Кезим Медев, който със своите съученици застана начело на спонтанния протест.

Децата отказаха да излъчат представители, за да се срещнат с управителят на АД „Динамо” инж. Илия Петков в кабинета му и предпочетоха той да отиде на крака при тях.

"Кой ще поеме отговорност за Гери?", попитаха учениците и настояха транспортната фирма да гарантира тяхната сигурност, докато пътуват от домовете си към училищата в Гоце Делчев.

Младите хора поискаха гаранции от Илия Петков, че още от утре ще бъдат осигурявани не по един, както досега, а по два автобуса сутрин по линията  Балдево - Огняново - Гоце Делчев, за да може на всички пътници да са осигурени седящи места и да няма препълнени рейсове.

”Всички ние плащаме карти по 40 лв. на месец, останалите пътници си купуват билети, за да пътуват комфортно и спокойно. Още на първите спирки сутрешният автобус вече е пълен и от следващите спирки непрекъснато се чуват гласовете на шофьора и контрольора, които ни подканят да се сгъстяваме, за да правим място за останалите пътници", признаха учениците.

„Вчера сутринта аз и Гергана стояхме прави и с гръб до самите врати на автобуса, който от претоварване буквално пълзеше. Изведнъж едната от вратите сама се отвори и Гери падна, опитах се да й помогна, но не успях. Всички вътре викахме на шофьора да спре и когато той натисна спирачките стана мъртвило. Гергана беше прегазена, всички онемяхме от страх при вида на кървавата гледка. Не можем да дойдем на себе си, лично аз първите два часа в училище бях напълно неадекватен. Цяла нощ не съм спал и сигурно никога времето няма да заличи случилото се от паметта ми. Ако се беше отворила и другата врата и аз щях да съм под гумите. Дайте ни гаранция, искаме да сме сигурни за живота и здравето си. Пестите пари за втори автобус за сметка на човешки животи", заяви един от учениците.

Илия Петков бе категоричен, че АД „Динамо” поема всичките разходи по лечението на Гергана Кюмкова. Той подчерта, че автобусите освен периодичните технически прегледи през 6 месеца, се проверяват и всяка сутрин преди да излязат от гаража.

"Защо тази сутрин е нямало автобус по същата линия и кой ще компенсира учениците, които са се придвижили до училищата си в Гоце Делчев с таксита?",  попитаха още децата.

Петков обеща да им бъдат намалени картите за пътуване за следващия месец и допълни, че на този етап няма нарушение от страна на шофьора и фирмата.

Законът допускал при пътуване до 24 км в автобуса да има 38 седящи и 30 правостоящи пътници. Учениците оспориха твърдението му като заявиха, че е практика сутрин правостоящите в автобуса да са далеч повече, а вратата на рейса се отваряла многократно в движение.

Чакащите на автогарата пътници също подкрепиха исканията на протестиращите и търпеливо изчакаха блокадата да приключи, за да отпътуват с рейсовете.

До края на седмицата контактна група начело с Кезим Медев и компетентни лица ще извършат проверка на документацията в "Динамо", за да се уверят дали автобусите на фирмата са изправни.

Децата предупредиха, че остават в стачна готовност.

 

 

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ВЪВ "ФОТО МРЕЖА"

 

 

снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

хах17:33 - 01.02.2014
da vi eba maikata pumashka da vi eba boklyci skapani pumaciii marsh v turciq kat ne vi haresvaa
Siromah22:53 - 30.01.2014
Tozi bokluk Petkov da si izplati zaplatite na shofiorite!!! Zashtoto veche 6 meseca sme nazad!!!
под въпрос22:04 - 30.01.2014
Къде са всички родители на пътуващите деца - защо не вземат отношение и те. Защо възрастните, които пътуват с тези автобуси не са там - нима животът не им е мил. Или отново чакат някой друг да им реши проблема. Затова, че си са мълчали толкова години сега държавата ни е в това състояние. Как може почти всички сигнали досега да бъдат само от потърпевшите деца?
ученици21:50 - 30.01.2014
Само ученици ли е имало на протеста? А възрастните? Напълно подкрепям коментарът на ...., точно така трябва да направи. Да съди фирмата, та дай Боже, да се засрамят поне малко. Сигурна съм, че сега дори и капка угризение не изпитват. Засрамете се, повръща ми се от вашата алчност и лицемерие.

FACEBOOK