Ученички от Благоевград представят България на състезание в Чехия

снимка: личен архив

Три ученички от Езикова гимназия „Акад. Людмил Стоянов“ в Благоевград са поканени да участват на международно състезание „World scholar's cup“ в Чехия.

Десетокласничките Илиана Безинска, Мария Милева и Джамиле Камбер ще бъдат единствените участници от България, които ще представят страната ни на престижния конкурс.

Отборът на благоевградските гимназистки ще бъде воден от учителката им по английски език – американката Атина Лао.

Талантливите ученички за малко да се откажат от предизвикателството, тъй като нямали средства за пътуването и престоя си в Чехия по време на състезанието. Те обаче не се предали и предприели набиране на средства, като писали писма до местни фирми.

Финансова подкрепа оказало ръководството на Езиковата гимназия, което отпуснало за изявата на трите гимназистки 1 500 лева. На молбата им за помощ откликнали и от „ВиК“ – Благоевград, откъдето предоставили още 500 лева.

В акцията по набиране на средства, с които девойките да заминат за Чехия, се включили и други спонсори, предимно благоевградски фирми.

„Благодарим на всички, които ни помогнаха. Готвим се вече 4 месеца за това състезание, на което ще трябва да участваме в дебати на английски език и различни куиз тестове с наши връстници от цял свят на тема „The world in motion“. Щеше да е голяма загуба за нас да не отидем поради липса на средства“, коментира пред ИНФОМРЕЖА Илиана Безинска.

За щастие, сумата вече почти е събрана и на 14 март Илиана Безинска, Мария Милева, Джамиле Камбер и учителката им по английски ще заминат за международното състезание в Прага.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK