Ученичка от Гоце Делчев първа в конкурс за есе за спасяването на българските евреи

снимки: Краси Терзиева, infomreja.bg

Председателят на фондация "България" Яков Джараси и кмета на Община Гоце Делчев Владимир Москов на специално тържество наградиха 17 ученици от елитната ПМГ "Яне Сандански" за участието им в 18-тото издание на националния конкурс за есе на тема “Спасяването на българските евреи по време на Втората световна война".

Всички участници в конкурса получиха грамоти, а авторите на трите класирани от журито най-добри есета получиха специални награди.

На първо място журито в състав от учителите Виктория Кирева, Боряна Вълчева и Таня Трапова класираха есето на единадесетокласничката Мария Богданова. Второто и третото място е присъдено на Георгия  Стоева от 8-и клас и Георги Карапетров - 11-и клас.

Конкурсът по темата за спасяването на българските евреи бе организиран в Гоце Делчев от председателя на фондация “България“ Яков Джараси, който включи елитното школо в 18-тото издание.

Есетата си учениците писаха по книгата на проф. Михаел Бар-Зоар „Извън хватката на Хитлер“, която Джераси предостави на участниците в конкурса преди месеци, за да получат най-реалистичен поглед за историческите събития от 1943 г.

Повече от 10 години идеята на Яков Джераси българските младежи да познават историята си, да се гордеят с дедите си и да пишат по темата, провокира ученици от цялата страна да се включат в конкурса и да изразят мнението си за тази черна страница от световната история.

Самият Яков Джераси е български евреин, живял дълги години в САЩ. В последните години той активно подпомага със стипендии, учредени от  фондация “България“, български ученици и студенти. Китарист № 1 Иван Лечев и младата певица Ева Георгиева в унисон с тържеството изпълниха две подбрани лично от Яков Джераси еврйски песни, които бяха бурно аплодирани от присъстващите в залата ученици, учители и гости.

 

КОМЕНТАРИ

По-усведомен20:18 - 07.03.2012
Елхан, това на последната снимка е певица, а не ученичка с униформа. ;)
Елхан18:42 - 07.03.2012
И дотам ли я докара божикова - ученичките да ходат с такъв миниджуп дето още малко ще и се покаже минджата - вижте последната снимка - срамота!
Димитрина11:23 - 07.03.2012
Браво на тези деца. Наистина стилни униформи има това училище, с удоволствие да ги носи човек.
Впечатлен10:52 - 07.03.2012
Браво!Още едно браво и за стилните униформи!

FACEBOOK