Девойката от Гоце Делчев, която винаги сбъдва мечтите си

Снимка: Infomreja.bg

За седмокласничката Снежана Костадинова от Гоце Делчев е малко да се каже, че е даровита. С еднаква лекота тя рисува и пише стихове, прави картини от пясък и създава разкази, вае икони от глина и съчинява есета… Все по-успешно се занимава  и с фотография. Доволна е, че благодарение на Клубното лято миналата година е научила нови неща, включително и как да прави снимки с ефекти.

С рисуване се занимава още от първи клас и четири години по-късно вече  участва в конкурси. Вдъхновява се най-много  от природата, по време на излетите с родителите си.

Някои рисунки прави само с моливи, други – само с бои, а има и такива, в които ги комбинира. Колкото до работата с пясък, предпочита този от бели камъни, които сама стрива. Когато се налага, го оцветява с бои.

Интересът на Снежана към различни изразни средства я кара да чете много материали в Интернет. Оттам  разбира как се работи с глина и скоро  по този начин прави копие на иконата на свети Теодор Стратилат. С това копие  ще участва в конкурс във Велики Преслав  и сигурно  отново ще спечели награда.

Колкото до словесното творчество, с него се занимава от „по-зряла“ възраст. Предпочита поезията пред прозата. А темите са различни – за природата, за обичаите и традициите… Учи се от българските класици, чиито творби чете с удоволствие.

Вече е трудно да се изредят призовите места, които Снежана  е получила  за участието си в различни интелектуални състезания. С две свои рисунки върху пясък и прекрасно стихотворение тя стана първенец в конкурса „Коледа в мрежата“, организиран от ИНФОМРЕЖА. Сред победителите е в надпреварата за най-креативно писмо до Дядо Коледа, обявен от Български пощи. Това са последните и награди, а преди тях -  второ място в Първия национален конкурс за рисунка и приложно изкуство „Нарисувай историята“, трето място в конкурса за поезия „Златен Явор“, втори места за рисунка и есе в прегледа  „През девет планини в десета“ …

Освен в областта на изкуствата, Снежана се изявява и на научното поприще. Редовно участва в олимпиади и дискусии като тази между седмокласниците в града по време на музейния урок за Левски. И винаги по най-достойния начин представя своето училище – Трето ОУ „Братя Миладинови“.

Спонтанно изразявам възхищението си от способностите на това  девойче. А то ме гледа спокойно с усмихнатите си  сини очи, сякаш ми казва, че това, което прави, е съвсем естествено, едва ли не обичайно. На въпроса за бъдещата и професия,  твърдо отговаря, че ще стане  лекар,  хирург. Ще продължи да се занимава с изкуство, но като любител. 

На своите 13 години Снежана вече знае какво иска и как да го постигне! При това никой, който я познава, не се съмнява, че тя ще сбъдне мечтите си!

 

Снимки: Трето ОУ

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK