Филм на ученици от НПГ "Д. Талев" спечели първо място на Международен фестивал

Снимка: НПГ, Гоце Делчев

Те направиха филмова адаптация на романа "Под игото"

Ученическата екранизация на Вазовия роман „Под игото“, реализирана от възпитаници на НПГ „Д. Талев“ в Гоце Делчев под ръководството на главен учител Елена Търтова, спечели първо място на Международния фестивал на изкуствата „Утринна звезда“ 2020.

Филмовата адаптация е направена като част от открит урок по български език и литература, представен пред експерти от РУО и преподаватели по предмета. В нея са участвали ученици от 8-и до 12-и клас, проявяващи интерес към литературата и сценичните изкуства. Всеки от тях е осмислил в дълбочина проблематиката на романа, вникнал е в характера на съответния герой.

През годините в училището са подготвяни и театрални постановки на високо ниво. Те са представяни пред обществеността и са награждавани на различни фестивали. Сега младите таланти от училището показаха, че могат да се изявяват в областта и на филмовото изкуство.

Първото място е удовлетворение за труда на целия творчески екип, ръководен от преподавателя по БЕЛ Елена Търтова. Пред кореспондент на ИНФОМРЕЖА тя сподели изводите, до които е стигнала: „И театралното, и филмовото изкуство са незаменими похвати пред методическата работа на учителя, когато трябва трайно и емоционално да се преживее текстът. Те дават възможност за пълна идентификация с героя, за изживяване на цялостен катарзис и за вграждане на тези емоции в ученическата памет години наред.“

 

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK