Гоцеделчевско с 4-ма депутати, Башев влиза в НС след 13 години кметуване

Ахмед Башев, на снимката долу: Тодор Радулов /вдясно/, снимки: infomreja.bg, архив

Четирима представители в парламента се очертава да има Гоцеделчевският регион. Освен досегашните двама народни представители Георги Андонов от ГЕРБ и Алиосман Имамов от ДПС, част от 42-рото Народно събрание ще станат и двама екскметове.

Дългогодишният управник на община Гърмен Ахмед Башев от село Рибново заема кметския пост четвърти мандат. Председателят на БСП в Гоце Делчев инж. Тодор Радулов - другото ново лице в парламента, е бил начело на община Гоце Делчев през 1990 г.

Новият депутат Тодор Радулов е строителен инженер, съдружник в местна строителна фирма. Семеен е, с две деца. Двамата със съпругата му, която по професия е педагог, вече имат и внуци.

Радулов, който е председател на Общинския съвет на БСП, е известен  и уважаван човек в целия Гоцеделчевски регион. Една от причините е, че през годините фирмата му осигуряваше работа на стотици строителни работници от четирите общини Гоце Делчев, Сатовча, Гърмен и Хаджидимово. Той влиза в парламента от листата на Коалиция за България, където бе на трета позиция.

Ахмед Башев е с три пълни мандата зад гърба си, единият от които спечели като независим кандидат след скандалното му изключване от редиците на ДПС и последвалите още по-скандални политически битки със съпартийците му за кметския стол. С Ахмед Доган стоплиха отношенията си отново през 2009 година. Тогава Башев бе реабилитиран в ДПС и издигнат за мажоритарен кандидат, но не успя да спечели вота.

Името на Ахмед Башев се прочу и на национално ниво, след като стана публично достояние досието му като сътрудник в структурите на Държавна сигурност с псевдоним Манол.

Част от биографията на Башев е арестът му във връзка с обвинения за радикален ислям по сигнал на лидера на РЗС Яне Янев и последвалият разпит в ДАНС.

Ахмед Башев по професия е учител. Бил е и директор на училището в Рибново. По време на кметуването се сдоби с диплома за адвокат. Той е семеен, с две деца. Съпругата му също е педагог. Двамата имат хотел и механа в курортното село Огняново.

Така въпреки отлива на гласове с близо 5 % за партията на Ахмед Доган и Лютви Местан в региона, ДПС отново ще има двама свои представители в парламента. Разликата е, че на мястото на досегашния депутат Муса Палев  ще застане Ахмед Башев.

Само в община Гърмен, откъдето е Башев, резултатът за ДПС е 3 500 гласа по-малко от предходните парламентарни избори. През 2009 година за съселянина си Башев в Рибново са гласували около 1 500 избиратели, а на вота на 12 май за ДПС са дали гласа си едва 930 местни жители.

Любопитен факт е, че единственият сигнал за купуване на гласове по време на парламентарните изборивота на 12 май, отнесен до прокуратурата, бе в село Рибново. От Районната избирателна комисия съобщиха, че според сигнала в гърменското село са раздавани по 20 лева на човек.

Тодор Радулов от Гоце Делчев и Ахмед Башев от Рибново влизат в парламента, ако се запази спряганото прогнозно съотношение 5:3:2:1, или пет мандата за ГЕРБ, три за БСП, два за ДПС и един за „Атака".

Окончателното разпределение на мандатите ще стане ясно до края на седмицата. На този етап все още не се изключва и вариантът 6:2:2:1. При това положение ГЕРБ ще има шестима депутати, БСП ще остане само с двама представители – водачът Емил Костадинов и Спас Панчев от коалиционния партньор ЗС „Александър Стамболийски“.

Ако изчисленията на ЦИК потвърдят това разпределение на мандатите в Благоевградска област, което е по-малко вероятно да се случи, Тодор Радулов ще остане извън 42-рото Народното събрание.

 

Ахмед Башев, на снимката долу: Тодор Радулов /вдясно/, снимки: infomreja.bg, архив

КОМЕНТАРИ

ribanec16:36 - 18.05.2013
Basho apasho(MANOL)cql jivot e predaval ribanci na dyrjavna sigornost sega shte predade i DPS.Drugite partii si imat polza ot takiva predateli.Tova e vylk vyv ov4a koja.ALLAH da go nakaje dano po skoro AMIN.
AGA14:58 - 17.05.2013
На Рибново му трябва човек, които да се има и с хората на ДПС и с хората на Касим Дал и с ГЕРБАДЖИИТЕ За да се обедини селото. И този човек да е от ДПС. Аз лично мисля че има такав човек. Но нека големците да го намерят.
Mallorca14:07 - 17.05.2013
Ako tova sa ni licata na Gocedelchevsko - nadqvam se skoro da si smenq adresa v lichnata karta! Chovekat Tosho, koito ne sym siguren dali znae kade se namira, kakto i chovekat-pomak i izmamnik.. Ne znam prosto... A vie, typi gadni komunisti, deto ste se sabrali, po-dobre Megi svinqta da bqhte napravili deputat. Ili Shag narkomana. Ili Nadeto typoto parche. A be, vse strashni figuri pri vas, zaebi!
уредих се, уредиха ме16:44 - 14.05.2013
уредих се,уредиха ме, а ти кво: Ужас Гошо трактора пак депутат.Нямам думи

FACEBOOK