Учени от БАН помагат на Щаба, очакват се доставките на маски и костюми от Турция

Снимка: МС

Мерките от Правителството работят, казаха от Академията

Към Националния щаб има учени от БАН, които ще помагат да се правят статистики и прогнози.

Логистичният център, който трябва да управлява доставките на предпазните средства, работи.

Това обяви на официална пресконференция вицепремиерът Дончев.

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с учени от Българската академия на науките. Премиерът благодари на представителите на научните среди у нас, които подпомагат работата на Националния оперативен щаб в дейността им за ограничаване на разпространението на COVID-19 у нас.

На срещата присъстваха и вицепремиерът Томислав Дончев, директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – МВР комисар Никола Николов и председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски, които дадеоха брифинг след срещата.

От БАН казаха, че вече в Националния щаб работят биолози, химици, математици, статистици, биоматематици. Те разработват модели, които се развиват през последните години с цел да се дават прогнози как ще се развива процеса на разпространение на вируса.

Мерките от Правителството работят, казаха още от Академията.

Проф. Николай Витанов от Института по динамика, популационна динамика към БАН, каза:

Ако карантината се задържи, до 3 седмици ще имаме хубави новини, а до 2 месеца ще можем да се поздравим, че сме се справили със заразата, стига карантината да не се пробие.

Генерал Мутафчийски също приветства работата на учените.

„Смятаме, че работата на учените от БАН е много ценна. Появата на нови случаи биха ни дали особено ценна информация за справяне с епидемията.“

Дончев обяви: Имаме 2 добри новини. В още 2 фабрики стартира производството на костюми, засега се правят по 200 костюма на ден. Днес ще бъдат осигурени маски за всички общопрактикуващи лекари.

Ръководителят на Логистичния център гл. комисар Николов, каза, че досега са разпределени 38 000 високоспециализирани маски. Те са разпределени до 28-те РЗИ-та за медиците, които работят със заразени.

Броят на другите раздадени консумативи е:

Еднократни маски – 79 000, 47 000 за болници и ЦСМП-та, 23 000 за държавни институции както и костюми за многократна употреба – 100, произведени са в България и са за болниците, могат да се изпират 50 пъти. Днес ще се разпределят още 300 костюма.

Инсталирани са термокамерите по всички граници.

Очакват се:  89 950 еднократни костюма от Турция, 3590 многократни, 1 млн. маски, калцуни, очила, ръкавици.

Рискът за получаване в транспорта, обясни Николов.

Очакват се доставки от Индия и Виетнам, Катар.

Водят се преговори с 72 български фирми за шиене на маски в България.

212 000 броя са нуждите за месец за маски в болниците.

Днес 240 000 маски са освободени от ИА „Митница“ ще бъдат разпределени по болниците.

9 700 маски за обща употреба ще бъдат доставени до всички, които са на „първа линия“, както и маски за еднократна употреба, костюми и ръкавици.

От Китай се очаква доставка на 20 000 маски - те са само за лекарите, с най-високата степен на защита.

Очакват се още реактиви, тестове, калцуни, защитни облекла – по 10 000 броя.

Договорена е доставка за 4 млн. на месец за маски, ръкавици, калцуни.

Генерал Мутафчийски засегна и темата за завръщащите се от чужбина граждани в ромските махали:

Медиаторите ще проведат информационна кампания. Моля да не звучи като дискриминация, а превенция за всички граждани.

Тази нощ има активност от страна на МВР за проверка на хотелите и установяване броя туристи, не само в Банско, а в цялата страна.

На прага сме за забраним влизането в България на редица групи граждани, само с малки изключения.

Министър Ананиев пък издаде заповед, с която временно забранява влизането на граждани от трети страни на територията на България. Със заповедта се въвеждат следните ограничения:

1. Временно се забранява влизането на територията на Република България, считано от 00:00 часа на 20 март до 17.04.2020 г., включително, на всички граждани на трети страни през всички гранични пунктове и с каквито и да са транспортни средства, включително въздухоплавателни, морски, железопътни и шосейни.

2. Остава в сила забраната за влизане на територията на Република България на лица, пристигащи от следните държави-членки на ЕС и страни от Шенгенското пространство: Италия, Испания, Франция, Великобритания и Северна Ирландия, Германия, Нидерландия и Швейцария, с изключение на български граждани, членове на семействата на български граждани и лица със статут на постоянно и продължително пребиваване на територията на Република България. На гражданите от тези държави-членки на ЕС и страни от Шенгенското пространство и членовете на техните семейства се позволява транзитно преминаване през територията на Република България с цел да се завърнат в държавата, където живеят или пребивават.

З. Забраната по т. 1 не засяга граждани на държави-членки на ЕС и страните от Шенгенското пространство и членовете на техните семейства с изключение на тези по т. 2.

4. Настоящата забрана не обхваща:

- здравни специалисти, здравни изследователи и специалисти по грижата за възрастни хора;

- транспортен персонал, ангажиран с превоз на товари, екипажи на въздухоплавателни средства, извършващи търговски въздушен превоз, и друг транспортен персонал при необходимост;

- дипломати, служители на международни организации, военнослужещи и хуманитарни работници при изпълнение на техните задължения;

- лица, пътуващи по хуманитарни причини; граждани на трети страни, които имат разрешение за дългосрочно пребиваване в държава-членка на ЕС и преминават през България с цел да се завърнат в държава, в която живеят и пребивават.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK