Учебни занятия ще се провеждат и в библиотеките

Снимка: Infomreja.bg, архив

Учредява се и награда „ Библиотечна образователна дейност“

Освен в музеите и художествените галерии учебни занятия ще могат да се провеждат и в библиотеките. Това предвижда третото споразумение за сътрудничество между Министерството на образованието и науката и Министерството на културата, което подписаха министрите Красимир Вълчев и Боил Банов в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ днес. 

„Комуникативните умения се формират с четене и дори самото посещение в библиотека може да променя отношението към четенето, към знанието“, заяви министър Вълчев. Той определи библиотеката не само като източник на информация, а като място, където едно дете да се научи да търси, да извлича информация и да формира комуникативни умения.

По думите му целта на споразуменията е да се създаде активна мрежа от споделени ресурси, които да се ползват от всички ученици, за да се покаже значението на културните институции, а днес и на библиотеките, за разширяване на образователната среда на учениците за тяхното пълноценно развитие. 

През изминалата година е финансирано посещението на около 7000 деца в различни културни институции и постановки. "Тази година ще разширим  програмата като добавим и библиотеките“, каза още министър Вълчев.

Министър Банов благодари на Министерството на образованието и науката за амбицията да продължат добрите практики между двете институции и за разбирането културата да бъде част от израстването на младите хора.

„Възможността, дадена на българските ученици да ползват библиотеките като свой дом, е изключително важна за националното съзнание, за просперитета ни, важна е за бъдещето“, заяви министър Банов и посочи, че добрата съвместна работа между институциите е част от приоритетите на правителството. По думите му над хиляди са събитията, които се осъществяват в българските музеи, галерии и театри.

Като домакин, директорът на Националната библиотека доц. д-р Красимира Александрова посочи, че това споразумение е сериозна заявка за комуникация на качествено по-различно ниво, която ще даде възможност на библиотеката  да бъде естествен посредник между семейството и училището и да подпомогне образованието на децата и учениците.

Новото Споразумение цели насърчаване на четенето и повишаване на грамотността, формиране на умения за търсене и ползване на информация у децата и учениците, изграждане на навици за непрекъснато самообразование. Чрез организирани посещения в библиотеките в страната като част от обучението по задължителната програма, както и по време на провеждането на заниманията по интереси, на базата на предложените културно-образователни инициативи, програми и проекти ще се изгражда отношение към културата като цяло и ще се придобиват по-задълбочени познания в областта на литературното наследство и съвременната литература. По този начин ще се насърчават творческото мислене и креативността на децата и учениците.

В Споразумението са заложени още допълнителна квалификация за библиотекарите в обществените и в училищните библиотеки, ангажирани с реализацията на културно-образователните инициативи, организиране на съвместни тематични срещи на учители и библиотекари с цел обсъждане на възможности за обучение, консултации, неформално общуване, подготовка и провеждане на доброволчески инициативи за ученици в библиотечна среда.

Учредява се и награда „ Библиотечна образователна дейност“, която ще се връчва ежегодно на библиотека, на библиотекар, на училище и на учител.

Обогатяването и модернизирането на образователната среда, както и партньорството с различни културни институции цели повишаване качеството на училищното образование чрез създаване на среда за активно учене в културно-исторически и природни пространства. Двете министерства ще продължат да си сътрудничат за осъществяване на инициативи, програми и проекти за разширяване на интереса на децата и учениците към литературното наследство, българската идентичност, култура и  традиции.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK